Tilburg - Waterstad

  • Datering van de gebeurtenis: 21 oktober 2010

Vorige week donderdagavond, op 21 oktober j.l., voer ik, met nog een "stuk of dertig man", met de boot "Tilia" door de Piushaven en over het Wilhelminakanaal. Het gebeuren vond plaats in het kader van de (eerste) "GeschiedenisN8" (2010), georganiseerd door het Regionaal Archief Tilburg in samenwerking met de Stichting Tilburg te Water. Het was wat frisjes maar de volle maan was ons gunstig gezind. De boottocht was ingezet vanwege het landelijke thema dit jaar, t.w. "Land en water".

De "Tilia" is sinds april 2010 in de vaart. Het is een 85 jaar oude open boot, een zogeheten kagenaar met een nieuwe zeer geluidsarme dieselmotor. Uitstekend geschikt voor rondvaarten. Maar eigenlijk wil ik het hebben over de informatie die we tijdens de vaartocht kregen, want die was zéér verrassend!

Menige Tilburger zal niet weten dat Tilburg de grootste haven heeft van Brabant. We hebben het dan over de haven op het Industrieterrein Loven, een heuse containerhaven waar honderden containers stonden opgesteld, klaar voor verder transport. Ik was er nog nooit geweest ofschoon de haven al bijna 35 jaar in gebruik is. Maar ja, ik woon dan ook al vijftig jaar niet meer in Tilburg.

Voorts werd verteld dat het grootste gedeelte van alle Franse wijn die in Nederland wordt gedronken via het water in Tilburg wordt aangevoerd, daar gebotteld en verder gedistribueerd. Overigens, zonder water bij de wijn te doen!

Het ontstaan en de uitbreiding van Tilburg blijkt trouwens ook vooral te danken aan de vele waterstroompjes destijds. De huidige plattegrond is daar grotendeels op gebaseerd. Het was een boeiende tocht!

Overigens, Tilburg kent ook z'n "kleine café aan de haven", ofschoon het niet echt klein genoemd kan worden. Het heette trouwens vroeger ook "Havenzicht". Tegenwoordig luidt de naam "Tapperij Burgemeester Jansen", naar de burgemeester die zich destijds zo heeft ingezet voor het graven van het Wilhelminakanaal en Piushaven. Na ongeveer 150 jaar bakkeleien! Het ligt ook aan de Piushaven, uiteraard!

Bijgaand een foto van ons gezelschap op de boot, met dank aan Flickr.

 

Louis Sparidans, Grave