Wonderen tijdens de oorlog

  • Datering van de gebeurtenis: 2e Wereldoorlog

 

Jetty Vriens schreef haar verhaal over de Jan Aartestraat en de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal zal in onderdelen op het Geheugen van Tilburg worden geplaatst.

De ervaring van het bombardement bleef niet zonder gevolgen. Diverse zusjes in het gezin vlogen, als ze 'n vliegtuig of ander hard geluid hoorden, onder de tafel. Want Duits vliegverkeer bleef zijn vernietigend werk verrichten door de vele onbemande V1's en V2's . Zolang je het geluid hoorde , overdag alsook ‘s nachts was het "veilig"maar o wee als dat geluid ophield. Waar, op wiens huis zou het terecht komen.??? De angst die bleef.

Wonderen?????
Er zijn ook bijzondere herinneringen aan het bombardement die zeker niet onvermeld mogen blijven. Moeder had immers bij aanvang gezegd: "kinderen ik leg hier de medaille neer van onze lieve Vrouw". We kwamen allen ongeschonden uit die kleine kelder. Op zich al een groot wonder gelet op de verwoesting die had plaats gevonden. Slechts 2 pleisters waren er nodig. Geen stenen of andere voorwerpen kwamen de kelder in. Wel duurde het lang voordat we alle gruis uit onze haren gewassen kregen.
In de voorkamer stond de piano. Zwaar beschadigd! Het hele dunne velletje muziekpapier dat vader de volgende dag nodig had in de kerk (feest van Christus Koning) stond echter onberispelijk op de pianoklep. En de volgende dag, 28 october, dirigeerde vader alsof er niets gebeurd was.

Vader had voor moeder achter in de tuin een Lourdes grotje nagebouwd. Ook de hele tuin was verwoest , poort ontzet, gaten in de muren, fruitbomen lagen om. En daar stond , hoog op de opgestapelde stenen , het lieve vrouwe beeldje. Wederom alsof er niets gebeurd was! Voor ons gezin waren en bleven dit opmerkelijke, wonderlijke zaken.


Jetty Vriens

 

Tilburg Wiki: