Gepubliceerd 20-10-2010 16:13 De steile wand

  • Datering van de gebeurtenis: Jaren vijftig van de vorige eeuw

Laatst sprak ik met "unne Udenhouter" over de kermissen in Tilburg in onze jeugd. Aanleiding was een motorcrosswedstrijd die in de buurt werd gehouden, waar we overigens beiden (tegenwoordig) van gruwen. Hoe anders was dat "vruuger". En met vruuger bedoel ik een kermis in Tilburg in de jaren vijftig.

We waren in die jaren beiden nog een puber, maar wat waren we onder de indruk van met name één attractie: de steile wand!

De steile wand was een attractie voor mannen, "stoere mannen" die uit waren op herrie, stank, gevaar én het opsnuiven van benzine- en uitlaatdampen. Twee tot drie motorrijders reden met "duizelingwekkende vaart" in het rond tegen een cirkelvormige loodrechte wand, waarbij de toeschouwers van bovenaf het spektakel aanschouwden.

Het leek eigenlijk nog het meest op een soort grote ronde ton. En om de mensen binnen te lokken werden tijdens de pauzes de ronkende motoren getoond op rolbanken, vóór de tent.

Een enkele keer werd zelfs een van de toeschouwers uitgenodigd en altijd was er wel een stoere knaap die ook graag op het podium wilde staan te ronken. Of was het "afgesproken werk" ?

Het was nog de tijd dat men zich niet bekommerde om walmen van blauwe uitlaatgassen resp. de rijkelijke uitstoot van CO-2 en van mondkapjes had uiteraard niemand ooit gehoord. Integendeel, alles werd "met volle teugen" ingeademd en opgesnoven.

Ach, voor één keer per jaar was het als toeschouwer ook niet zo erg maar hoe zal het die motorrijders zelf zijn vergaan? Ineens was het afgelopen met die steile-wand-attractie en ik heb het naderhand ook nooit meer terug gezien.

Louis Sparidans, Grave

Tilburg Wiki:

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: kermisattracties Tilburgse kermis

  •   Louis Sparidans
  •   2    0    0 

Reacties

tonhaans@caiway.nl schreef op 30-06-2018 18:10
Beste Louis,
Ook op dit verhaal kan ik reageren....en ik kan je enigszins geruststellen. De tijd gaat snel,ik schat dat het toch wel weer tien jaar geleden is dat ik aan een kopje koffie zat in Café Mie Pieters in Moerenburg. Enkele tafels verderop zat een echtpaar aan een smakelijke maaltijd. Ik kende de man...maar waarvan? Blijkbaar bestudeerde ik hem té opvallend,want op een gegeven moment siste hij tegen zijn vrouw : 'Wie is die vent?' Ineens wist ik het. Het was die stoere vent van de steile want die ik jaren geleden zag op de nostalgische kermis. Ik ging naar hem toe en verklaarde mijn nieuwsgierige blik. We konden er om lachen. Op dat moment was Lout Dusomos -zo heet hij- in ieder geval kerngezond. Hoewel,die periode steile want was twintig kilo terug,zo verklaarde hij toen zelf.

Louis Sparidans schreef op 30-06-2018 21:50
Een hartstikke mooie aanvulling op het verhaal, Ton!

Met de naam ‘Loet Dusomos’ ben ik nog even aan het googlen gegaan en heb ik warempel ook nog een actiefoto van hem gevonden uit de zestig- of zeventiger jaren, samen met ene Goof van Gorp.

Tevens vond ik een actiefoto van iemand anders waarop nog duidelijker is te zien hoe dat in zo’n ronde ton feitelijk aan toe ging.
Ik heb beide foto’s alsnog toegevoegd.

Groet, Louis


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.