Rijks H.B.S. Ringbaan-Oost

  • Datering van de foto: 1934
  • Wie staan erop: Rijks H.B.S. Ringbaan-Oost

“De Willem II” aan de Ringbaan-Oost

Een kleine school groeit uit tot een koninklijk college

(1934-1971)

Tilburg. Een dorpje dat stilletjes groeide tot de stad die het nu is. Er was altijd een geleidelijke bevolkingsgroei, tot 1900. Na 1900 begon er een explosieve bevolkingsgroei, die vooral kwam door het hoge geboorteoverschot. Er kwamen meer kinderen,scholen groeiden dus enorm.

Zo ook de Rijks H.B.S Willem II. Al vanaf de opening zat deze school in het oude paleis van Koning Willem II. Maar in 1931 werd besloten dat dit gebouw te klein was geworden voor de vele leerlingen, de school moest verhuizen. In 1932 werd begonnen aan de bouw van een nieuw schoolgebouw aan de Ringbaan-Oost.

Op 19 januari 1934 was het zover. Een week na de eigenlijke opening (de meubels kwamen te laat aan) verhuisde de school toch naar zijn nieuwe oord. Het was een feestelijke gebeurtenis waarbij zelfs de leerlingen (op aandringen van de gemeente) waren uitgenodigd. Ook de minister van onderwijs, kunst en wetenschappen, dhr. H.P Marchant was erbij. Na een speech van directeur J.P.C Bastiaenen en de minister werd de school officieel geopend. De dag erna besteedde de krant een hele pagina aan deze opening. Iedereen moest weten dat de Rijks H.B.S naar een nieuw gebouw was verhuisd.

Op 10 mei 1940 brak de oorlog uit. Het schoolgebouw werd op 15 mei 1940 bezet door de Duitsers. De Willem II was een veldhospitaal. In juni kreeg de school zijn gebouw terug. Maar de veertien Joodse leerlingen kwamen niet terug. Van eind 1944 tot en met begin 1945 werd de school nog eens ingenomen. Dit keer door de Canadezen. In deze tijd lag het gebouw ook een paar keer onder granaatvuur.

In het jaar 1946 nam de oude directeur Bastiaenen afscheid van de school. De nieuwe leider werd dhr. J.P.C Vroonhoven. Deze gaf in 1964 het stokje over aan dhr. J.J Vaissier . In 1948 kreeg de Rijks H.B.S Willem II het predicaat “Koninklijke” van Koningin Juliana. Dit was een enorme eer voor de school, vooral omdat zij de enige H.B.S was met dit predicaat.

Ook nu groeide de school weer en in 1961 werd een nieuwe vleugel geopend. Er waren zelfs een paar noodlokalen nodig. In 1966 bestond de Willem II honderd jaar. Een eeuwfeest was het gevolg.

In het jaar 1971 is het gebouw aan de Ringbaan-Oost echt te klein geworden. Daarom verhuisde de Rijks H.B.S op 28 maart van dat jaar naar zijn volgende vestiging: het gebouw aan de Tatraweg, waar de school nu nog steeds zit.

 

Archiefbron: Regionaal Archief Tilburg: Dagblad van het Zuiden van 20 januari 1934


Jochem Heemskerk (V5A)