Gepubliceerd 29-09-2010 08:06 Steeds minder koeien in de wei ?

  • Datering van de gebeurtenis: De 20e eeuw resp. nu

Ik dácht het niet ...... ! Of toch ?

Ik lees het in de krant en hoor het op de radio: in 2010 staan er wéér minder koeien buiten (in de wei) dan in 2009. Zijn er dan minder koeien? Welnee, ze staan "gewoon" op stal.

Dat is goedkoper en vooral efficiënter voor de boer in verband met melken, ook al moet ie dan zélf wel hooien in plaats van dat de koeien zelf grazen. Koeien worden steeds meer "productie-machines" :  je "stopt" er hooi in en zij maken er melk van, zonder nog een poot te (kunnen) verzetten!

Hoe anders was dat vroeger in Tilburg en omgeving in mijn jeugd. Geen boer haalde het in z'n hoofd om 's zomers de koeien niet buiten, in de wei, te laten grazen. En zo hoort het ook!

Waarom komen we niet allemaal in opstand? Met de varkens is het al net zo gegaan. Er "wonen" in Brabant minstens twee keer zoveel varkens als mensen, maar ziet u ze nog wel eens anders dan in delen bij de slager?

Bijgaand een aantal fotootjes, waarop (nog) te zien is hoe het houden van koeien (zoals vroeger) heel gewoon is. Landschapsbeelden die je zomaar "voor niks" kunt zien, zolang het nog duurt. Straks kan het misschien alleen nog maar in "boerderij-musea" met een wei erbij, maar dan wel tegen betaling of met uw museum-jaarkaart ......

 

Louis Sparidans, Grave

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: boeren koeien stal varkens vèèrekes wei

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.