Levertraan ......

  • Datering van de gebeurtenis: Jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw

 

Levertraan. Wie is er niet groot mee geworden? Vraag het maar aan mijn leeftijdsgenoten in de jaren veertig en vijftig.

Ik moest er gisteravond weer aan denken, toen we met vrienden zaten te eten en de voedingssupplementen van tegenwoordig ter sprake kwamen, zoals visolie, omega-3-produkten en vet- en aminozuren. Of antioxidanten, die het lichaam moeten beschermen tegen vrije radicalen. Is uw mineralen- of enzymenhuishouding wel op orde? Is uw darmflora wel in balans? Uw biostructuur? Of ...... ? Bent u er nog?

Wat was dat "vroeger" tijdens mijn jeugdjaren in Tilburg zoveel gemakkelijker. Wij kochten thuis in die tijd bij 't Anker (de Coöperatie in de Kruisstraat) bij tijd en wijlen een fles levertraan. Het was helemaal niet duur maar wel "een noodzakelijk kwaad" voor alle kinderen van mijn leeftijd. Levertraan was een must ! Anders kon je de engelse ziekte krijgen of nóg erger: je zou blind kunnen worden!

Elke avond, vóór het naar bed gaan, moesten we er aan "geloven". Een flinke lepel, zó uit de fles! En dan hadden wij thuis nog het geluk dat mijn vader "bieboer" was, want onmiddellijk daarna kregen we een lepeltje honing om de vieze smaak te verdrijven.

Het was vooral nodig vanwege de erin aanwezige vitaminen A en D, maar het smaakte "ronduit smerig", ook al omdat het een beetje vettig was. Later kwam er een alternatief toen wettelijk werd voorgeschreven dat deze vitaminen voortaan moesten worden toegevoegd aan de margarine, die tóch al iedereen gebruikte.

Eigenlijk was die levertraan van vroeger ook gewoon een voedingssupplement, alleen kenden we toen die naam nog niet. Hoeveel walvissen (want daar kwam die levertraan vandaan!) hebben wel niet het leven moeten laten voor o.a. al die Tilburgse kindertjes van destijds?

 

Louis Sparidans

 

Media