De kerk van Sint Anna

  • Datering van de gebeurtenis: 1898-1899 tot 1970-1973

Gistermiddag waren we uitgebreid op bezoek bij de echtgenote van mijn (ruim een halfjaar geleden) overleden oudste broer. Ze wordt aanstaande september 83 jaar en we genoten volop van het ophalen van herinneringen aan de tijd dat we samen nog "op Theresia" woonden.

We hadden het voornamelijk over de jaren veertig / begin vijftig, u kent dat wel, "die goeie ouwe tijd ........", maar niet heus; lang niet alles was vroeger beter, maar sommige dingen wel.

Voordat Fien (want zo heet ze) op Theresia kwam wonen, woonde ze met haar vader, moeder en de rest van het gezin in de Klaverstraat. De straat tussen de Bredaseweg en de Capucijnenstraat, richting Korvelseweg.

En die lag midden in de Sint Annaparochie, met een prachtige statige kerk, maar toch: in 1973 gesloopt.

In die kerk heeft ze haar Eerste Communie gedaan en wat zou ze graag nog eens een foto van die kerk willen zien. Ik heb het haar beloofd en ben bij het RAT (het Regionaal Archief Tilburg) op zoek gegaan naar afbeeldingen; zie hiernaast.

De kerk van Sint Anna (aan de Capucijnenstraat) werd gebouwd in 1898/1899. Architect was de heer J.H. van Abeelen, die er later zelf ook kerkmeester werd. De bouwer was Aannemersbedrijf W.F. Weijers. Bouwpastoor was B.J. Janssens. De kerk werd op 27 september 1970 gesloten resp. drie jaar later afgebroken, aldus het RAT.

Het had een prachtig interieur. Verder herinner ik me uit mijn jeugd ook nog goed de blik op de kerk vanaf het Lieve Vrouweplein met het monument "O.L.V. van het H. Hart van Jezus". Zie eveneens hiernaast.

Leuk hè, Fien !

Louis Sparidans, Grave