Gepubliceerd 25-07-2010 11:09 Marieke Valkenaars

Onder alle Tilburgers neemt Marieke Valkenaars een heel bijzondere plaats in. Vind ik. Ze kwam bijna een halve eeuw geleden uit Bergeijk, in het verre Teutenland naar de fabrieksstad Tilburg, waar ze al eerder had gewerkt. We gingen trouwen ("t Is toch ginnen ongedopte ?" vroeg de leukste, daar), en gingen wonen in Berkel-Enschot, omdat we eigenlijk iets in de stijl van Bergeijk zochten. Dat viel wel wat anders uit, en de stad heeft ons helaas (sorry, Geheugen) alweer bijna ingehaald. Maar woensdag a.s. wordt Marieke 80 jaar ! (ze wordt ook wel 100, nooit ziek, altijd druk). Tientallen jaren deelden we letterlijk lief en leed, en dat is me allemaal wat geweest !

Tegenwoordig is het in zekere zin wat stiller om ons heen aan het worden. Van de negen kinderen, waarvan Marieke er een is, zijn er nu nog vier. En ikzelf ben ook al de enige die over is. Er zijn er al wat naar Boven toe.....Een keer zijn we, met schoonzus Koos, naar Lourdes gegaan omdat Marieke's broer Theo erg ziek was. Hij kon zelf tenslotte niet meer mee. En dat brengt me op een heel aparte kant van Marieke. Want ze is niet alleen een gewone, keurige Zondagse kerkganger, maar sleept me, vooral in de maand mei, hers en geens tussen Ons Lieve Vrouwke van de Hasselt en de Zute Moeder in de Sint Jan.Volgens haar eigen zeggen hee ze wel eens 'n knipoogske van O.L. Vrouw gehad !

Ikzelf heb zo mijn eigen manier om met die van Daarboven om te gaan, onder andere, door het in het Geheugen eens een enkele keer over Maria, Jozef en 't Kiendje te hebben. En nou denk ik dat ze Daarboven ons al wel een beetje beginnen te kennen. Vooral Marieke, want ikzelf ben toch eigenlijk soms nog ene deugniet.

En als ik straks ook die kanten op moet (want ik word lang geen 100) zal, zo stel ik me voor, Sint Petrus naar me toekomen mee z'n opschrijfbuukske, vur den intake. En dan klinkt er, vanuit de half geopende tussendeur, waarachter de eigenlijke hemel begint, de stem van Sint Jozef (die ken ik, hij was toch mee 't Kiendje in Enschot), die roept: "Petrus, diejen meens, dè is den diejen van Mariet Valk. Lot die mar deur !"

 

Anton van de Wiel

  •   Anton van de Wiel
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Media