Gepubliceerd 09-06-2010 08:42 Sparrenhof (vervolg) en een retraite

  • Datering van de gebeurtenis: 1927

Een paar weken geleden plaatste ik een bijdrage op deze site over Huize Sparrenhof, een "buiten" van de Fraters van Tilburg aan de Bredascheweg. Ik kon er toen geen goede afbeelding bij vinden, maar na enig zoekwerk trof ik onlangs een artikel aan in de "Tilburgsche Courant" van vrijdag 23 september 1927, waarin Sparrenhof (ook nog) wordt vermeld.

Maar met name om een geheel andere reden is dat artikel ook wel interessant. Het geeft namelijk goed weer hoezeer het "Rijke Roomsche Leven" in die tijd, als vanzelfsprekend deel uitmaakte van het onderwijs in Tilburg.

Het artikel gaat namelijk over een Jongensretraite in de Parochie Besterd. Let wel: het gaat m.i. over "gewone" schooljongens! En wat een "retraite" betekent, voorzover men dat niet weet, wordt meteen duidelijk als men het artikel leest.

Ik plaats het hiernaast in de originele vorm, maar omdat het zó niet goed te lezen valt, laat ik de tekst integraal hierna volgen.

De leerlingen van de St. Aloysiusschool (Mulo-school) Besterd hebben Maandag Dinsdag en Woensdag een retraite gehouden, geleid door den Eerw. Pater Rudolf, Capucijn. De oefeningen bestonden in gebed, overweging van geloofswaarheden in de school, bezoek aan de kerk, biechten en communiceeren.

Iederen dag werden met een gezongen Lof de oefeningen besloten. Donderdagmorgen werd om negen uur tot slot een H. Mis opgedragen. Tot ontspanning gingen de jongelui Donderdagmiddag op een uitstapje naar Sparrenhof aan den Bredaschen Weg.

Wat een toonbeeld van vroomheid!

In mijn jeugd (rond 1950) bestonden dergelijke tradities ook nog. Eigenlijk niet zo'n groot verschil met gewoonten e.d. op islamitische scholen van tegenwoordig .....

Louis Sparidans, Grave

Intussen, vijf later later (november 2015), toch nog een foto van Huize Sparrenhof op de kop kunnen tikken van omstreeks 1920. Ik voeg het alsnog toe.

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Besterd Parochie Besterd retraite Rijke Roomsche Leven Sparrenhof

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.