Gepubliceerd 10-05-2010 08:13 Een bom in de Noordstraat

  • Datering van de gebeurtenis: 10 mei 1940

10 mei 1940. Op deze datum viel Hitler-Duitsland zonder oorlogsverklaring het neutrale Nederland aan.Dit was een misdrijf. Op de middag van deze dag-met-schitterend-weer vloog boven het centrum van Tilburg een vliegtuig in oostelijke richting. Ik zag dat er twee blinkende bolletjes uit vielen. Bommen. Zij kwamen terecht in de Noordstraat in Tilburg, een winkelstraat zonder enige militare betekenis.

Er vielen negen doden, allen burgers waaronder vijf kinderen. Onder de doden waren drie dochters van het gezin-Stam uit de Arke Noëstraat, 7, 9 en 12 jaar oud. Dit was geen oorlog dit was veelvoudige moord, gepleegd door edelgermanen! Vader Stam zou deze ramp nooit meer te boven gekomen zijn en dat kan ik mij voorstellen. Dit was het begin van grauwe, troosteloze en soms ook gruwelijk oorlogsjaren.

De meisjes-Stam woonden in de Arke Noëstraat waar de huizen eigendom waren ven een socialistische bouwvereniging genaamd ‘Ontwikkeling’. Zij waren waarschijnlijk daarom niet op een katholieke school maar op de openbare lagere school nummer 1 in de Korte Schijfstraat die onder leiding stond van meester Bezems.

Toen zij in de Noordstrtaat omkwamen waren zij waarschijnlijk van school op weg naar huis. Zij mochten niet begraven worden op het kerkhof van het Goirke. Daarom werd uitgeweken naar dat van de Hasselt. 27 oktober 2006.

Tilburg Wiki:

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: bombardement Noordstraat (Tilburg) Tweede Wereldoorlog

  •   Piet van Noort
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

Gerelateerde verhalen