Gepubliceerd 05-05-2010 10:53 Een herinnering aan Heukelom

  • Datering van de gebeurtenis: Rond 1950

Sinds een paar dagen verblijven we in een dorpje (nou ja, dorpje?) met in totaal 23 huizen, waarvan vijf onbewoond (én inmiddels "door de tand des tijds" feitelijk ook onbewoonbaar geworden). Verder staat er een oud Ursulinenklooster en een ietwat hoger gelegen kerkje met warempel ....... een Theresiabeeld!

Ik kom oorspronkelijk uit de Theresiaparochie in Tilburg, dus dat voelt meteen vertrouwd. Het klooster staat al heel lang leeg en de Gemeente heeft er geen betere bestemming voor kunnen vinden dan om het maar laten te vervallen; óók heel mooi !

Van de 18 bewoonde huizen zijn er twee redelijk nieuw. In één daarvan woont een knappe jonge vrouw met twee schattige dochtertjes, vier en zes jaar oud. Haar man heeft "een goeie baan" in een naburige stad, dus die zien we alleen 's avonds. Het andere nieuwe huis lijkt een tweede huis te zijn, want we zien daar niemand. De overige huizen lijken minimaal 80 tot misschien wel 200 jaar oud.

De ouders van de knappe vrouw wonen twee huizen verder, recht tegenover het huis van haar grootvader, die volgende week 90 jaar wordt. Hij is in dat huis geboren. Voorts wonen er een paar ooms en tantes van de vrouw alsmede nog een neef, maar daar bemoeit niemand zich mee, want die is een beetje gebrouilleerd met de familie.

De mensen zijn er allemaal zeer behulpzaam en gastvrij. We komen niets tekort.

Wat doet me dit denken aan Heukelom in vroeger tijden, rond 1950. We kwamen daar wel eens als we naar Sint Job in Berkel-Enschot fietsten. Het leek ook in Heukelom één grote familie te zijn!

Ik herinner me nog goed hoe ik eens om een glaasje water vroeg en de boerin spontaan met een grote beker verse melk aankwam, "recht van de koe" zei ze. En ze maakte meteen duidelijk wie er allemaal in de buurt woonden. Bijna een identiek verhaal als van het buurtschap waar we nu verblijven. Wat kan kleinschaligheid toch mooi zijn ......

Geen idee hoe het er tegenwoordig in Heukelom uitziet, want ik ben er ongeveer zestig jaar geleden voor het laatst geweest. Ik ga er van de zomer maar weer eens langs!

 

Louis Sparidans, Grave

 

Bijgaand nog een paar fotootjes van "het Heukelomse" in vroeger tijden, met dank aan BeeldOnline van het RAT

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Heukelom Jaren veertig Jaren vijftig

  •   Louis Sparidans
  •   5    0    0 

Reacties

jeroen van dijk schreef op 30-04-2018 00:08
Voor mij betekent Heukelom de "Rauwbraken".
Als jonge jongen fietste ik er vaak heen.
Een onherbergzaam gebied, kuilen sloten, eilandjes en vooral veel leem.
We noemde het ook: "de leemputten" omdat er vroeger veel leem gedolven is om stenen van te bakken.
En als we wat te boetseren viel dan haalden we daar de leem vandaan.
Een deel van de leemputten is er nu nog.

tonhaans@caiway.nl schreef op 01-06-2018 18:22
Dag Jeroen,zeker weten doe ik het. Maar is Heukelom niet een deel van het prachtige Moerenburg? De Rauwbraken lagen toch 'links' van Moerenburg(in noordelijke richting gezien). Allemaal verdwenen helaas...opgeofferd om Industrieterrein Loven en Tilburg-Noord te realiseren. Als kind heb ik daar vaak gespeeld. Ik herinner me nog die keer dat een van de wandelingen van de Tilburgse Vierdaagse door de Rauwbraken voerde. Het voetbalveld van parochie Besterd lag daar ook. Ooit moest ik van de scheidsrechter -en plein public!- een Weesgegroetje en Onze Vader opzeggen,omdat ik er tijdens de wedstrijd een vloek uitgooide. De Rauwbraken en Moerenburg leken wel erg op elkaar. En juist daarom kom ik vaak vanuit Hilvarenbeek in Moerenburg wandelen met mijn hond. Als ik mijn auto parkeer bij Zomerlust,neurie ik altijd het lied van Gerard van Maasakkers ; 'Hier heur ik thuis'. En zo is het.

tonhaans@caiway.nl schreef op 01-06-2018 18:24
De eerste zin van bovenstaand bericht moet luiden : 'Zeker weten doe ik het NIET.

jeroen van dijk schreef op 20-06-2018 23:43
Ton, je hebt gelijk Heukelom ligt rechts van de weg naar Den Bosch en de Rauwbraken, links.
Ik denk dat je vroeger naar de Rauwbraken fietste via de brug van de Enschotse straat.
Maar er ligt nog een stuk Rauwbraken, rechts en links van een zijweg van de Bossche weg, op de hoek een Autohandelaar. rechts een enorm grote plas en links wat
ooit leemputten moeten zijn geweest.
Het is zichtbaar met Google Maps.

tonhaans@caiway.nl schreef op 24-06-2018 15:53
Hoi Jeroen,bedoel jij dat weggetje ter hoogte van Biezemortel,de Heusdensebaan? Met links op de hoek Piet Vugts met zijn auto's en rechts inderdaad die (vis-)plas. Ik ben al 52 jaar lid van KEHV de Ruischvoorn, In de zestiger jaren mochten we ook in die kleinere plasjes links van de Heusdensebaan vissen. Maar dat is al jaaaren verboden. Die grote plas mag alleen bevist worden vanaf de zijde van de Heusdensebaan. Ik zal er eens gaan wandelen met de hond.


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

MediaGerelateerde verhalen