Een nachtelijke wandeling

  • Datering van de gebeurtenis: Midden jaren vijftig (20e eeuw)

 

Afgelopen dagen verbleven mijn echtgenote en ik in een gehucht van amper twaalf huizen en vijf lantaarnpalen. We waren er nog niet eerder. 's Nachts was het er hartstikke stil en pikkedonker ofschoon ....... eigenlijk ook weer niet, want het was (nog bijna) volle maan.

Afgelopen nacht, omstreeks drie uur, werden we beiden opeens klaarwakker, waarschijnlijk omdát het zo stil was. Zoiets overkwam me vroeger ook wel eens, toen ik nog een jaar of zestien/zeventien was, midden jaren vijftig. Ik zat toen nog 'op 't Odulphus' in Tilburg, afdeling HBS-b.

We hadden daar een leraar wiskunde, dr J. Weenen, die behalve agebra, meetkunde en stereometrie ook les gaf in sterrenkunde. Hij had er zelfs een boek over geschreven met als toepasselijke titel "Ons Heelal". Als het goed is heb ik dat ergens op zolder nog in een boekenkast staan.

Daar moest ik vannacht weer aan denken. Onder dezelfde omstandigheden sloop ik dan vroeger wel eens stiekem uit huis (om de anderen niet wakker te maken) en ging ik op het Theresiaplein op een bank zitten kijken en filosoferen over de maan en de sterren.

Er was toen nog geen maanexpeditie geweest (de eerste Spoetnik moest nog worden gelanceerd!), dus geloofden we in die tijd nog heilig in de mogelijkheid van 'maanmannetjes'.

Aansluitend wandelde ik dan vaak nog door, naar het Wilhelminapark, over het brugje daar en verder richting Goirkestraat, langs het kerkhof (waar inmiddels mijn ouders liggen begraven) richting Lijnsheike en weer terug via de Groeseindstraat en de Veldhoven. Het kwam dan vaak voor dat ik helemaal niemand ontmoette en ook geen fietsers of auto's tegenkwam.

Het was toen 's nachts in Tilburg nog even stil en rustig als afgelopen nacht, hier in dit gehucht. Omstreeks vier uur sloop ik dan weer stilletjes terug in huis en viel dan binnen een minuut weer in slaap.

Soms zei 's morgens dan iemand tegen me: "was jij dat weer afgelopen nacht?" Ik antwoordde dan meestal: "hoezo? Ik heb heerlijk geslapen én gedroomd!"

Hoe zou dat tegenwoordig zijn als ik nog eens 's nachts datzelfde rondje in Tilburg zou lopen. Misschien zou er dan wel iemand de politie bellen met de mededeling "dat er iemand verdacht rondloopt ........... "

 

Louis Sparidans

 

Media