Tilburgse kermis - 100 jaar geleden

  • Datering van de gebeurtenis: 1910

Afgelopen week las ik dat de Gemeente Tilburg voor dit jaar (2010) aan 239 attracties een vergunning voor de kermis heeft verleend. De klapper moet een achtbaan op de Spoorlaan worden van 30 meter hoog en bijna 700 meter (!) lang.

Als je je met een snelheid van tegen de 100 km per uur naar beneden wilt laten storten ...... en vervolgens nog een paar keer over de kop wilt gaan ...... (en wie wil dat niet?) ...... : dan moet je dáár dit jaar zijn!

Maar al die attracties bij elkaar leveren de Gemeente toch ruim twee miljoen euro op, pakweg een tientje per inwoner. Ik lees nooit hoeveel een gemeente zoiets kost aan menskracht, materialen, reparaties en schoonmaakkosten nadien; misschien is dat wel meer ??

Ik heb zelf helemaal niks met hedendaagse kermissen (veel te lawaaierig enz.), dus keek ik eens na hoe dat 100 jaar geleden in Tilburg er zulks aan toeging. Ik vond daartoe een zogenoemde "gunningslijst" uit 1910. Deze ziet er zó uit (in alfabetische volgorde):

Heuvelplein : een Acrobaten-theater, Cake-walk, Confetti -kraam, Eieren- en zuurkraam, Fotographietent, Galanteriekramen (4), Gebakkramen (4), Koek- en suikerkraam, Nougatkramen (2), Oliebollenkramen (2), Palingkraam, Schiettent, Speelgoedkraam, Stoomcarrousel, Suikerkramen (2) en een Tobogan (een glijbaan).

Koemarkt (waar ook alweer?) : een Bioscoop, Draaimolen, Gebakkraam, Luchtschommel, Nougatkraam, Paarden en hondendressuur en een Suikerkraam.

Piusplein : de Toneelschouwburg van Bernard Delmonte uit Amsterdam.

Natuurlijk, ik weet het, het was toen uiteraard nog niet "de grootste kermis van de Benelux", maar zouden de Tilburgers van destijds (honderd jaar geleden) zich daarmee toen zoveel ongelukkiger hebben gevoeld?

Louis Sparidans

Met dank aan enkele sites op internet, waaraan ik de hierbij geplaatste afbeeldingen heb ontleend, zoals kermistilburg.nl en stichting kermis-cultuur.

Tilburg Wiki:

Media