Stroopsoldaatjes (vervolg)

  • Datering van de gebeurtenis: 1940 - 1945

Enige tijd geleden (op 7 februari 2010) plaatste ik op het Geheugen van Tilburg een verhaaltje over "stroopsoldaatjes", daartoe geïnspireerd door andere lezers die weer reageerden op "mijn" herinnering aan de Kwatta-soldaatjes van vroeger (zie aldaar).

Onlangs kreeg ik naar aanleiding daarvan nog een interessant verhaal toegestuurd van Frans Wellens uit Goirle. Ik mag het van hem integraal plaatsen. Het volgt hierna.

Op de site, het Geheugen van Tilburg, las ik uw verhaal over stroopsoldaatjes. Dit trok mijn aandacht. Waarom, nou simpel ik heb bij mijn oom in de keuken vaak mee geholpen die te maken.

Mijn oom was suikerbakker en woonde in de Nijverstraat te Tilburg. In de oorlogsjaren 1940-1945 was ik daar vaak, omdat mijn ouders, wonend aan de Spoorlaan verplicht waren te vluchten voor bombardementen op de werkplaats van de NS. Ik was 5 of 6 jaar, en mijn oom en tante die geen kinderen hadden, namen me onder hun hoede. Ook in de vakantie was dat voor mij een heerlijk adres om te verblijven.

Omdat mijn oom en vader géén suikertoewijzing hadden voor het maken van suikerbeestjes, kaneelkussentjes en zuurstokken, was er geen inkomen voor hen en probeerden ze door het maken van stroopsoldaatjes alsnog enig inkomen te krijgen.

Mijn oom maakte het mengsel en ik als kind maakte van paraffinepapier de door u genoemde tuitjes. Deze tuitjes werden in een houten raster gezet, waar gaten ingeboord zaten. Daar paste die tuitjes goed in. Het warme mengsel van stroop (bruine melasse), en waarschijnlijk nog wat, maar ik weet niet wat, werd door hem in de tuitjes gegoten met een schenkkannetje uit de keuken. Dan moesten de tuitjes afkoelen en afgekoeld werd de stroopsubstantie hard, en zo ontstond het stroopsoldaatje.

Mijn vader en moeder dreven in die periode een bakkerswinkel van Paymans Delgeyer aan de Spoorlaan. De oorlogsjaren heb ik daar dus wel bewust doorgemaakt.

Bedankt voor uw aandacht, Frans Wellens, Goirle.

Bedankt Frans! Alsook voor de later ontvangen toevoeging dat jouw vader en oom nog tot in de jaren zestig de Suikerwerkenfabriek "De Favoriet" in Tilburg dreven.

Louis Sparidans, Grave

Met dank aan "De Soete Inval" (Nieuwlandstraat 58/A - Tilburg) voor het lenen van de afbeelding!