Jan Plek

  • Datering van de gebeurtenis: Rond 1950 en thans

 

Waar is Jan Plek gebleven ??

Laatst waren we in Tilburg voor een begrafenis. De avond ervoor greep ik mis op een Pritt-stift die óp bleek te zijn. Geen probleem, zei ik tegen mijn vrouw, we gaan morgen toch naar Tilburg, dan halen we bij Jan Plek een nieuwe stift.

Na afloop van de uitvaart reden we vanuit 't Zand naar het Wilhelminapark want dáár, naast een groot herenhuis van Thomas de Beer en schuin tegenover het politiebureau op de hoek van het Smidspad, zat vroeger "Jan Plek", dé handel in kantoorbenodigdheden van Tilburg-Noord. Maar wat schetst m'n verbazing: wèg ! Ik weet het, ik woon al vijftig jaar niet meer in Tilburg, dus dingen kunnen veranderen.

Officieel heette die winkel vroeger "Jan van Laarhoven", maar omdat je er onder meer allerlei soorten plakband, potjes stijfsel en tubes lijm kon kopen noemden we die winkel "Jan Plek", daarmee wist iedereen wat je bedoelde.

Dan maar naar Aarts & Co in de Heuvelstraat, schoot me te binnen. Oók een kantoorboekhandel in de tijd dat ik nog in Tilburg woonde. Ik herinner me nog goed de reclame-leus die elke week op de voorpagina van het "Roomsch Leven" prijkte: Neem geen risico, neem Aarts & Co.

Ben je gek, zei mijn vrouw, je zult zien dat die er ook niet meer is, ondanks die leus.

Zonder een nieuwe Pritt-stift zijn we weer huiswaarts gereden. Gelukkig bleken ze die daags daarna ook in Grave te hebben, gewoon in een supermarkt !

Toen ik vanmorgen een oude bekende uit Tilburg aan de lijn had vertelde deze dat volgens hem Jan van Laarhoven vroeger een boekbinderij was en dat met name daaruit de naam "Jan Plek" is ontstaan, namelijk vanwege de lijm die bij dat boekbinden werd gebruikt. Dat zou best eens kunnen.

 

Louis Sparidans, Grave

 

Met dank aan het RAT (BeeldOnline) voor de foto (no. 034859).

 

Tilburg Wiki