De lange Lange Nieuwstraat

  • Datering van de gebeurtenis: Jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw

Onze overburen wonen op nummer 990. Hoewel er amper vijftien huizen in "onze straat" staan, betekent dit dat hun voordeur op precies 990 meter (oftewel bijna één kilometer, op 10 meter na) van het begin van de straat ligt. Zo werkt dat in Frankrijk, althans in het buitengebied. Zelf wonen we tijdelijk op nummer 839 en onze naaste buren hebben no. 595.

Zodoende kwam het dat ik vanmorgen tijdens een zonnig wandelingetje moest denken aan de Lange Nieuwstraat in Tilburg, tijdens mijn jeugdjaren. We woonden daar thuis vlakbij, in de Minister van Sonstraat, en er werd van gezegd dat die Lange Nieuwstraat precies één kilometer lang was.

Ik ben er destijds -tig keren doorgelopen of -gefietst; als ik er elke keer een dubbeltje voor zou hebben gekregen, zouden mijn kinderen (inclusief de rente van al die dubbeltjes) er in deze tijd nog steeds ........... enzovoorts.

Er is intussen wel wat aan veranderd (en gesloopt) zag ik, toen ik er een tijdje geleden doorreed, met name in de buurt van d'n Besterd, want vroeger (in "mijn" tijd) liep de Lange Nieuwstraat vanaf de Gasthuisstraat in één rechte lijn door naar de Koestraat. En met name het stuk waar we het meest kwamen, was prachtig!

Komende vanuit een zijstraat, de Buitenstraat (deze was aan het eind van de Minister van Sonstraat gelegen) zagen we meteen een monumentaal gebouw: het Sint Josephgesticht, geweldig!

Een immens gebouw, een bejaardentehuis. Volgens het RAT is het in 1977 gesloopt, maar dat zouden ze tegenwoordig niet meer doen, lijkt me. Kijk zelf maar op een van de bijgevoegde fotootjes. Wie wil daar geen appartementje?

Schuin tegenover dit "gesticht", was er het Clarissenklooster, veel soberder maar ja, dat was dan ook van de slotnonnen, die konden toch niets van de buitenkant zien. Dat gebouw staat er tenminste nog en de werkgroep "Theresia in de schijnwerpers" mag er regelmatig gebruik van maken, nu er geen zusters meer wonen.

Ongeveer halverwege de straat, aan de zuidzijde, stonden een paar mooie villa's, o.a. Casa Nova, later omgedoopt in Villa Anna. Henk van Mierlo heeft er al eens over geschreven op deze site. Hij heeft er zelfs een tijdje gewoond. Maar ook overigens staan (of stonden?) er prachtige panden c.q. gevels aan de Lange Nieuwstraat.

Vroeger heb ik wel eens het aantal voetstappen proberen te tellen om de lengte van de straat "uit te meten" in vergelijking met andere straten, maar al bij duizend raakte ik de tel kwijt. Wat een straat!

Louis Sparidans

De overige fotootjes zijn allemaal afkomstig uit BeeldOnline van het RAT. Vergeet niet om in te zoomen!