De petticoat

  • Datering van de gebeurtenis: Vijftiger jaren

 

Eigenlijk een "vreemd" thema voor een man op mijn leeftijd om hierover te schrijven, maar ik kan het niet laten! Ik moest er vanmiddag namelijk aan denken toen ik op TV een meisje met een breed uitwaaierende jurk zag.

Maar aan het eind van de vijftiger jaren was dat heel gewoon! Vrijwel "alle" meisjes in Tilburg tussen de zestien en de pakweg 22 à 23 jaar droegen in mijn herinnering tijdens die jaren een dergelijke rok of jurk. En als jongen van ongeveer diezelfde leeftijd was je dan uiteraard razend nieuwsgierig wat daaronder zat. En jawel ....... dat was de petticoat !

Het was eigenlijk een heel "aanstekelijk iets", waar je als jonge jongen niet goed je ogen vanaf kon houden, zeker niet als het meisje "in kwestie" ook nog een smalle taille had.

Ik herinner me nog goed dat ik eind jaren vijftig op een kantoor (mede) mocht beoordelen welk meisje geschikt bevonden werd om (als enige meisje op kantoor) onze telefoniste te "mogen" zijn, toen daarvoor een vacature was ontstaan. Er hadden zes meisjes gesolliciteerd en vijf daarvan droegen een petticoat.

Eigenlijk zouden we ze alle vijf wel hebben gewild maar het meisje met de smalste taille ging uiteindelijk met "de eer" strijken. Laat dat nu ook de keus zijn geweest van onze vijftien jaar oudere baas! Achteraf gezien moest ze nog wel veel leren, maar dat hadden we (mijn collega's en ik, allemaal rond de twintig jaar) er graag voor over.

Wat vonden we het jammer dat het dragen van een petticoat in de zestiger jaren geleidelijkaan uit de mode raakte!

 

Louis Sparidans