Fiets aanhangwagen

  • Datering van het voorwerp: vijftiger jaren

Herinneringen aan de vakanties rond 1960

 

Rijwielhandel:

In de Oude Langestraat de Tilburgse wijk Theresia had vader een eigen fietsenzaak. Dit zal in de periode tot 1941 geweest moeten zijn. Vader was toen nog ongehuwd en woonde bij zijn ouders Fons (voluit Waltherus Alphonsius) Jansen en Cornelia van Uden.

Ik heb nooit de omvang van de winkel exact geweten. Wel weet ik dat Oma de zaken waarnam als mijn vader er niet was. Later is het gezin verhuisd naar de Velthovenring. De huisnummerring is in de loop der tijd gewijzigd maar het betreft het huis links naast voormalig café Westenburger, gescheiden door de brede poort. Dit werd ook voor mijn zus Corry, broer Henk en mij het geboortehuis.

In 1958 was er weer een verhuizing, nu naar nieuwbouwwijk 't Zand, naar de Jozef van der Grintenstraat 13 (achter de Westermarkt.)

Mijn enige herinnering aan de fietsenzaak is niet meer dan een sigarendoos met naamplaatjes met het opschrift "J. Jansen rijwielhandel" voor op het achterspatbord en plaatjes om voor op het frame te bevestigen met de merknaam "Panter" Dit was vaders eigen fietsenmerk. Helaas is deze doos niet bewaard gebleven.

Fietsvakanties:
Dat er ook fietsvakanties werden gehouden was dus niet zo vreemd.

Moeder kwam uit Coevorden en de vakantiefietstochten gingen natuurlijk ook daarheen, maar ook naar bijvoorbeeld Cadzand in Zeeland

Met een gezin van 3 kinderen moet dan wel voor een praktische oplossing gezorgd worden die gevonden werd in het ontwerpen van een eigen aanhangwagen voor achter de fiets.

Constructie:
Het onderstel bestond uit een stalen constructie voor de ophanging van de wielen. Hierop was een stevig houden geraamte gemonteerd. Stalen buizen leidden vervolgens van dit houten geraamte naar het scharnierpunt dat met een beugel aan de achtervork van de fiets bevestigd werd.

De bak waar wij, maar ook spullen, in vervoerd werden kon via vleugelmoeren op het houten geraamte gemonteerd worden. Van de kap kon 1 raampje open en met het dekzijl kon bij regenweer het dak gesloten worden.

Uiteraard was de aanhanger voorzien van een eigen dynamo en voor- en achterlicht

Voorbeeld van de spullen die in het wagentje meegingen was de tent. Stokken en tent gingen onderin een kussen er bovenop en daar één van de kinderen bovenop

Natuurlijk kun je met de fiets niet alle zware kampeerspullen vervoeren.

Deze werden in een speciale kist gestopt en door Van Gend & Loos opgehaald en afgeleverd op de uitgekozen camping.

De kist was duidelijk voorzien van naam en adres van de eigenaar om zoekraken te voorkomen.

Uiteraard werd de terugweg weer op dezelfde manier georganiseerd. Terwijl de familie terugfietste deed Van Gend & Loos weer zijn werk.

Wordt vervolgt..

Walter Jansen

Bijlagen foto´s van de fietsaanhanger...

 

 

Media