Gepubliceerd 27-11-2009 15:33 De Karl Marx Universiteit als roman

Datering van het voorwerp: 26-11-2009

Tymen Trolsky (Jasper Mikkers) heeft Tilburg verrijkt met de ‘Karl Marx Universiteit', een volwaardige Tilburgse roman.

Duizenden na-oorlogse baby-boomers zijn direct of indirect betrokken geweest bij de eerste universitaire revolutie van ons land, in 1969. De negendaagse bezetting van onze universiteit heeft ervoor gezorgd dat, in de huidige tijd, studenten op universiteiten hetzelfde aanzien hebben als de vakbonden bij het bedrijfsleven. Als het moet de tanden laten zien.

In een meeslepend verhaal laat Jasper Mikkers ons genieten van de gewetensconflicten van de huisvader en oudere journalist van Het Nieuwsblad van het Zuiden, Fedde Reephof. Zijn uitbundige liefde voor studente Nicole speelt in de typische sfeer van eind jaren zestig.

Knap zoals het Jasper is gelukt om die sfeer in Tilburg onder Becht, op de universiteit onder Van Boven en op de studentenflats in de Prof. Verbernelaan uit de zestiger jaren weer te geven. Velen van ons zullen met enige heimwee terugdenken aan die tijd.

Omdat de namen van de direct betrokkenen bij de studentenopstand zijn gewijzigd, is het een uitdaging om te raden wie die mensen waren.

Het boek is tevens een eerbetoon aan al de betrokken studenten die erin geslaagd zijn om de bezetting zonder problemen met de politie te realiseren. Dit in tegenstelling tot de latere schermutselingen in Amsterdam of eerdere straatgevechten in Parijs. De eis van ‘inspraak op alle geledingen' is niet, maar een mentaliteitsverandering is wel gerealiseerd.

Dit boek past volledig in de reeks van waardevolle romans over Tilburg, met voorgangers als Ed de Nève's ‘Bij ons op de Heuvel' en Ed Schilders' ‘Moordhoek'.


Afb. 1: De roman ‘De Karl Marx Universiteit' van Tymen Trolsky (Jasper Mikkers)

Afb. 2: Jasper Mikkers met huisgenoot David.

Afb. 3: Boekpresentatie op de universiteit op donderdag 26-11-2009 (foto Joop Wever)

Tilburg Wiki:

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Hogeschool Jaren zeventig Jasper Mikkers Karl Marx Universiteit Katholieke Economische Hogeschool

  •   Frans Kense
  •   1    0    0 

Reacties

RCJLMJanssens schreef op 26-01-2014 18:59
De Karl Marx universiteit heb ik meegemaakt,want ik was toen de universiteitsgebouwen bezet waren mij aan het voorbereiden op mijn candidaatsexamen.Toen hoorde ik tot de studenten die daar iedere dag kwamen om in de Bibliotheek te studeren.Dat lukte daar want dat was een stiltecentrum met de koffie kamer ernaast.Tijdens de bezetting was ik actief met ontvangen van belangstellemnden die binnen mochten komen bestuur ,pers,Een aantal rondleidingen heb ik toen tijdens de bezetting mogen verzorgen.Alle geplande tentamens waren uitgesteld .Op het lichte gebouw was met grote rode letters Marx geschilderd d kan ik me herinneren.

Ook mijn examen was uitgesteld helaas .

Duc Janssens


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.