Sjaksjoer

  • Datering van de gebeurtenis: Rond 1945

Iedereen kent Sint Nicolaas, oftewel "Sinterkloas" zoals wij vroeger in Tilburg zeiden, maar weet ook iedereen wat Sjaksjoer betekent? Ik moest er gisteren aan denken toen ik een prachtige en vooral kleurig uitgedoste zwarte man, in de zon, over een bijna hagelwit strand zag wandelen.

Hij had een prachtig paars t-shirt aan met goudkleurige glitters en daaronder een bontkleurige korte broek met op z'n hoofd een geel-groene muts met een strik. Ineens schoot het door m'n hoofd: Sjaksjoer! Als ie nou een pofbroek had gedragen met daaronder een witte maillot was het bijna "een echte" Sjaksjoer geweest, zij het nog steeds zonder zak en roe !

Oudere (oud)-Tilburgers weten het natuurlijk al lang: Sjaksjoer was de Zwarte Piet waar je voor op moest passen! Als je namelijk in de aanloop naar het Sinterklaasfeest eens ondeugend was, werd er meteen gezegd: "Pas maar op dat Sjaksjoer het niet ziet, anders neemt ie oe mee naar Spanje, in de zak, en dan krijgde meej de roej ".

Dan zat je "in oej rats", was je vreselijk bang in het donker, kon je een aantal nachten niet goed slapen en hoopte je tot 6 december er maar het beste van! Een extra kleurplaat voor de Sint of een extra grote wortel in de schoen voor het paard kon dan (misschien?) nog wonderen doen?

Nadat ik bijna 50 jaar geleden uit Tilburg ben vertrokken ben ik het begrip nooit meer tegengekomen. Gelukkig kennen mijn (klein)kinderen Sjaksjoer niet (meer) en dus alleen maar goeie pieten. Moeten we zo houden!

Louis Sparidans, Grave

Bijgaand een (eigen) fotootje van een vrolijke Piet, tijdens de intocht van de Sint, vorig jaar. Er zijn immers geen "Sjaksjoers" meer.