Tilburg, Tilburg op de kaart

  • Datering van de gebeurtenis: September 2009

Traditiegetrouw is elke tweede weekend van de maand september Open Monumentendag in Tilburg. Een werkgroep bestaande uit afgevaardigden van diverse instellingen, houdt zich maanden van te voren met de voorbereidingen bezig. De doelstelling is om de Tilburgers maar ook andere geïnteresseerden enthousiast te maken voor de monumenten van de stad.

 

Dit jaar was het thema: ‘Op de kaart', ruim te interpreteren met ansichtkaarten, plattegronden, kadasterkaarten en topografische kaarten. Voorafgaand aan het weekend is er de donderdag van tevoren een bijeenkomst waarbij het onderwerp nog eens extra wordt toegelicht door experts. Zo was er donderdag 10 september '09 in de Pauluskerk een lezing over Hendrik Verhees, Brabants kaartenmaker uit de 18e en begin 19e eeuw. Vervolgens een interessant verhaal van Jan van Dijk over het lezen van de kaart, de interpretatie ervan en het doen van ontdekkingen. Zo liet hij de zaal even in nieuwsgierigheid ten aanzien van de kromming in de Hasseltstraat in Tilburg. ‘Waarom zit er een knik in die Hasseltstraat en wat heeft dat met het kasteel dat daar gelegen was te maken?' Zo bleek er vroeger een riviertje te stromen dat niet altijd doorwaadbaar was. Wel op één plek, en jawel, dat werd later de kromming in die straat. Een andere reden was dat er in het gebied plassen lagen, ondergelopen land, liever gezegd. De Hasseltstraat lag tussen die plassen. Tja, logisch dat daar een weg ontstaat. En dat kasteel, dat lag midden in een van die palssen.

Open Monumentendag werd door Stadsmuseum Tilburg en Regionaal Archief Tilburg in de Kazernehof georganiseerd. Diverse cultuurhistorische instellingen werden uitgenodigd zoals de Stichting tot beheer van de Hasseltse Kapel, de Stichting tot behoud van Tilburgs Cultuurgoed, Heemkundekring Tilborgh en Stichting Tilburgse taol. Daarnaast waren er demonstraties landmeten en van het GIS, Gemeentelijk Informatiecentrum. Rob van Putten gaf een lezing over straatnamen en de Tilburgse SRV wagen was aanwezig in verband met het 200 jarig bestaan van Tilburg als stad. Bijzonder was het optreden van de Tilburgse kunstenaar Tom America en accordeonist Joost Rovers. America vroeg Tilburgers enkele uitspraken te doen over het wonen in de wijk. Tom America maakte er een mooie ‘mix' van die was getiteld ‘Wijkpraat'. Wellicht klinkt ‘mix' wat oneerbiedig voor dit bijzondere muziekstuk.

Er kwamen zo'n 425 bezoekers naar deze dag in de Kazernehof. Een mooie dag voor stadsmuseum en archief. En mooi, dat zoveel Tilburgers interesse hebben voor kaarten en plattegronden en indirect daarmee voor het culturele erfgoed van hun stad!

Film: Een Tilburgs echtpaar zingt mee met een Tilburgs liedje!

Afb. 2 De Tilburgse SRV wagen t.g.v. 200 jaar Stadsrechten Tilburg 1809-2009

Afb. 3 Kijken naar kaarten van het GIS

Afb. 4 Tom Amerca presenteert 'Wijkpraat'

Media