Gouden bruiloft in Theresia

Mevrouw A. Melis herinnert zich nog hoe zij als Rianneke Melis van vijf jaar samen met een zekere Keesje, gestoken in een veel te groot jacket en mét hoge zijden hoed, voorop liep in de processie t.g.v. de gouden bruiloft van het echtpaar Mommers. Deze feestelijke gebeurtenis vond plaats in de Dr. Mollerstraat, waarschijnlijk in 1951.

Het echtpaar Mommers werd in een auto ‘voortgetrokken' door een groep bruidjes, samengesteld uit buurtkinderen die hun eerste communie al hadden gedaan en voor deze gelegenheid nogmaals in hun mooie witte jurkjes konden pronken. Dat Rianneke en Keesje als minibruidspaar voorop liepen, had te maken met vader Melis. Hij was het tenslotte die de processie samen met zijn vrouw had georganiseerd. Vader Melis begeleidt de bruidjes rechts van de auto, ma doet dat aan de linkerkant. Familie en genodigden van het gouden paar volgen de Ford te voet. En zo trok de stoet richting Theresiakerk voor de dankmis en na afloop daarvan weer terug naar de Dr. Mollerstraat.

De straat was voor deze gelegenheid versierd; elk huis had aan de deurpost of op een andere geschikte plek naast de voordeur een soort gevouwen papieren ‘frietzak' gehangen met bloemen. De weg van en naar de kerk lag dun bezaaid met bloemblaadjes, die door de vier kleinsten onder de bruidsmeisjes uit een rieten mandje waren gestrooid. Dat had vader Melis allemaal goed georganiseerd! En dat terwijl hij zelf niet zoveel op had met het katholieke. Anderzijds was hij wel lid van het parochieel kerkkoor en we zien hem op de foto die dateert van 4 juni 1939, derde van links bovenaan. Zoals toentertijd nog gebruikelijk werd er voor de foto ernstig gekeken.

 

Foto processie: fotobureau L.E.G, Tuinstraat 106 Tilburg

Foto parochiekoor: A. van Beurden, hoffotograaf, Tilburg.

 

Auteur: Piet van Eijkeren

Met dank aan: Mevrouw A. Melis

Alle rechten voorbehouden

Media