schoolproject 'Theresia in de schijnwerpers' i.s.m. bs De Stappen

  • Datering van de gebeurtenis: februari t/m juni 2009

Na maanden van voorbereiding is het schoolproject van de werkgroep "Theresia in de schijnwerpers", in samenwerking met basisschool "De Stappen" (groep zeven), op 11 februari 2009 concreet van start gegaan.

Op deze dag bezochten Tjeu Cleutjes en Annie Schoonis groep 7. Annie die al vanaf 1952 in de wijk woont enTjeu als voormalig wijkbewoner.

De leerlingen werden in de gelegenheid gesteld allerlei vragen over vroeger op het duo af te vuren. Het was een leerzame en leuke ochtend. Het hoogtepunt voor de kinderen was de "oefening voor een luchtaanval". Na een demonstratie mochten de leerlingen het geleerde in de praktijk brengen tijdens een gesimuleerde luchtaanval. Op deze manier kwam de Tweede Wereldoorlog even zeer dichtbij.

Als aanvulling bezochten de leerlingen een week later de expositie "Wie wat bewaart, heeft wat". Na een filmvertoning over het onderwijs in de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw volgde een rondleiding langs de vitrines, in de gangen van de voormalige meisjesschool aan Nijverstraat 42 (het huidige wijkcentrum Theresia). Ook was er voor de leerlingen opnieuw ruimte om vragen te stellen over vroeger & over het schoolproject.

In maart startten de leerlingen, aan hand van drie lesbrieven, met het schrijven van verhalen over zichzelf, hun ouders en grootouders. Dit om verschillen, maar met name verbanden te ontdekken binnen de cultuur van vroeger en nu. Inmiddels hebben zij dit afgerond. De resultaten mogen er zijn. Het werken aan deze eerste drie lesbrieven is door de leerlingen en juffrouw Elly als zeer prettig ervaren.

Op 24 maart 2009 was er een informatieavond voor de ouders van de leerlingen. Middels een presentatie werden de ouders geïnformeerd over doelstelling en werkwijze van de werkgroep ‘Theresia in de schijnwerpers' en het daaraan gekoppelde schoolproject.

In mei 2009 gaan de leerlingen, in 8 kleine groepjes & aan hand van een thema, de wijk (her)ontdekken. Hiervoor gaan zij een ochtend op stap door de wijk. Tijdens iedere wijkwandeling zullen bijzondere locaties bezocht worden, waarbij de leerlingen opnieuw (voormalige) wijkbewoners treffen. Zo zal een aantal leerlingen de voormalige strohulzenfabriek Catalonië bezoeken, waar ze rondgeleid worden door oud-directeur Joop van Diessen. Een ander groepje leerlingen gaat op huisbezoek bij Wies Schijvens, een dochter van "grossier Schijvens" of bezoekt één van de appartementen in de voormalige Theresiakerk.
In juni 2009 zal ieder groepje een werkstuk maken van hun bevindingen en het resultaat presenteren aan ouder(s)/verzorger(s).

Daarnaast worden de leerlingen gestimuleerd om ook op deze site verslag uit te brengen van hun ervaringen.

Mogelijk worden (gedeeltes uit) werkstukken opgenomen in het boek of op de DVD, die beiden begin 2010 worden uitgebracht: "Theresia in de schijnwerpers, door tijd en wijk". In het boek is voor ieder groepje alvast één pagina gereserveerd, om het unieke historische verslagwerk te kunnen voorzien van een verrassend actueel tintje.

Werkgroep Theresia in de schijnwerpers
Voor nadere informatie: www,theresia.indeschijnwerpers.com.