V-1 in de Minister Talmastraat

  • Datering van de gebeurtenis: 1 februari 1945

Piet van Noort, geboren in 1929, woont momenteel in Vught maar was en is nog steeds Tilburger in hart en nieren. In 1942 begint hij als leerling van de bekende Leo-IIIschool aan zijn studie aldaar en passeert dagelijks op weg naar die school de Minister Talmastraat, een plek waar hij nog steeds een nare herinnering aan overgehouden heeft.

Eind 1943 wordt de Leo-school gevorderd door de Duitsers en worden de leerlingen van het 3e en 4e jaar, ook Piet, ondergebracht bij het moederhuis van de fraters aan de Gasthuisstraat/Lange Nieuwstraat, hun nieuwe schooladres.

Op een middag, en het is dan 1 februari 1945, bevond Piet van Noort zich daar in de bibliotheek om een boek uit te zoeken. Die bibliotheek van overigens geringe omvang was ondergebracht in wat werd genoemd de Belgische klas. Plotseling werd er met een geweldige klap aan het raam gerukt. Het bleek de luchtdruk te zijn, veroorzaakt door het ontploffen van een Duitse V-1, naar later bleek neergekomen in de Minister Talmastraat. Het verschrikkelijke projectiel liet in één klap 22 slachtoffers na. De luchtdruk was zo intens dat zelfs het dak van de Leo-school omhoog was gekomen en weer neergeploft. Door de grote verwoesting was zeker tot 1946 de Leo-school volstrekt onbruikbaar geworden.

Een tweede V-1 trof de dag erop Mariëngaarde. Het aantal slachtoffers daar telde eveneens meer dan twintig personen. Hun namen staan nog steeds vermeld op de rechtermuur van het priesterkoor in de kapel aldaar.

De V-1 die neersloeg in de Minister Talmastraat heeft destijds op Piet van Noort grote indruk gemaakt en nu nog denkt hij met verbijstering terug aan het feit, dat daar een compleet gezin is omgekomen op nummer 44. Het was de familie Buster-Mols [mevrouw Buster was een zus van Piets aangetrouwde oom Antoon Mols]. Het gezin had zeven kinderen waarvan slechts één zoon de enorme ontploffing overleefde. Die zoon werkte op het moment van de inslag als overwegwachter bij de overweg Koestraat-Heuvel. Zijn ouders en de 6 andere kinderen hebben het niet overleefd.

Voor wie meer over dit alles wil weten, raadplege het boek ‘Het leven gebroken" van A. de Beer en G. Kobes, uitgegeven in 2002 door ‘Stichting tot behoud van het Tilburgs cultuurgoed'.

Mei 2009

auteur: Piet van Eijkeren

met dank aan: Piet van Noort