Van speeltuin tot ijsbaan

  • Datering van de gebeurtenis: 1960-1968

Precies weet ze het niet meer maar Jeanne van der Heijden meent, dat in het begin van de jaren 60 de speeltuin op Theresia werd omgebouwd tot ijsbaan. Aan de kop ervan werd een wit gebouw opgetrokken van twee verdiepingen. Beneden waren er o.a. kleedkamers voor de ijshockeyers en boven was er een restaurant.

Jeanne ging er als 14-jarige vaak schaatsen en sloot dan het plezierige middagje af met een frisdrankje in het restaurant. Je kon er ook eten, geen driegangen-diner maar wat simpele gerechten: friet, soep, een kroketje of een uitsmijter. De uitbater van deze ijsbaanuitspanning heette Frits Bonnee.

En het was deze Frits die haar vroeg [het was inmiddels 1968] om in het restaurant te komen werken. Jeanne had daar wel oren naar. Na twee jaar huishoudschool was ze huishoudster geweest bij een schoonheidsspecialiste maar hield dat vrij snel voor gezien. De uitnodiging om op de ijsbaan te werken had het aantrekkelijke voordeel dat het afwisselend werk was. Uiteraard moest ze er schoonmaken en afwassen maar ze mocht ook in de bediening werken, zeker als het druk was.

Jeanne werkte er halve dagen, in de ochtenduren, en verdiende per week 30 gulden. Fooien mocht ze zelf houden. ‘s Middags en 's avonds was ze vrij en kon dan als werknemer zo vaak ze wilde gratis schaatsen.

Er waren voor Jeanne en Frits behoorlijk wat piekmomenten in het werk. Op woensdag schaatste de jeugd, op vrijdagavond was er ijshockey van ‘Tijsc' [Tilburgse ijshockeyclub], op zondagochtend trainde de kunstrijdsters en er waren aparte openingstijden voor de ‘Norenschaatsers'. En iedereen wilde natuurlijk na het schaatsen wat eten en drinken!

Het werd drukker in het restaurant toen Frits Bonnee op een gegeven ogenblik discoavonden ging organiseren. In die tijd moest je voor dit soort dansavonden een officiële aanvraag indienen bij het politiebureau, elke week opnieuw! Als de vergunning was verkregen, moest Jeanne die afhalen op het hoofdbureau aan de Noordhoekring. De politie-inspecteur, die ze daar vaak ontmoette, was dezelfde die bij de discoavonden leeftijdscontroles uitvoerde! Als 14-jarige mocht ze wel de vergunning afhalen maar om op de discoavonden te verschijnen moest ze 16 zijn!

Jeanne was stout: ze heeft toch gedanst maar nooit last gehad van die inspecteur.

Een van de mooiste momenten in haar korte loopbaan bij de ijsbaan herinnert Jeanne zich nog als de dag van gisteren. Het was 1968, het jaar van de Praagse lente. Twee Tsjechische ijshockeyspelers waren met hun nationale ploeg hier om enkele Nederlandse teams te treffen. Ze speelden tegen Geleen en richting Tilburg gingen ze overnachten in een hotel in Oisterwijk. Gezien de spannende gebeurtenissen in Praag wilden die twee hier asiel aanvragen en ze kwamen hierover in contact met J. van Morkhoven, bestuurslid van ‘Tijsc'. Die kon bewerkstelligen dat ze bij Tijsc konden spelen. De twee Tsjechen werden een tijd ondergebracht bij enkele Tilburgers, o.a. bij de familie Kees Maas in de Goirkestraat. Het is dan 26 oktober 1968.

Jeanne heeft de Tsjechen nog biljarten geleerd en met hen beleefd hoe ‘Tijsc' de jaren daarop de ene cup na de andere in de wacht sleepte. Het regende nationale en internationale titels.

Half maart 1969 werd de ijsbaan gesloten om te worden voorzien van een overkapping. Er werden meer dan 200 arbeiders ingezet om deze klus in zo kort mogelijke tijd te klaren. Jeanne moest koffie zetten en de volle bekertjes tegen een prijs van zo'n 15 cent verkopen. Ook de bekertjes snert vlogen in honderdtallen over de toonbank. Jeanne heeft in die periode heel wat ‘opmerkingen' van het werkvolk moeten incasseren. Ze heeft toen goed van zich af leren bijten, wat voor haar persoonlijke ontwikkeling een goede leerschool is geweest.

Op 28 november 1969 was de overkapping klaar. Prins Claus heropende de ijsbaan, die nu officieel ‘Pellikaanhal' heette. Bij de heropening werd Frits Bonnee als uitbater van het restaurant bedankt. Ook Jeanne vertrok. Het geheel was namelijk over-genomen door de knappe, keurig geklede jongeheren van de Libemagroep van de Beekse Bergen.

Auteur: Piet van Eijkeren

Met dank aan: Jeanne van der Heijden

i.s.m. ‘Theresia in de schijnwerpers'

foto's: de spelers [+ namen] van Tijsc Trappers

Media