Gepubliceerd 10-04-2009 00:49 De klokken van Rome !

  • Datering van de gebeurtenis: 1945 - 1949

Morgen, paaszaterdag, is het weer zover ! Alle Tilburgse 'jonge mèskes en jùngskes van vruuger' weten daar alles van. Om klokslag 12.00 uur: de klokken van Rome komen er weer aan! Dus zet de vuilnisbak maar weer goed recht, zodá ge over de schutting heen kunt kijken, haal oe vastentrommeltje maar alvast te voorschijn want vanaf morgenmiddag, dan mag het weer. De vasten is voorbij !

En vergeet daarna niet om met een hoop flessen naar de kerk te gaan om wijwater te halen veur alle wijwatervaatjes in huis en op de slaapkamers. Voor het hele jaar. Ook goed tegen de bliksem!

Vroeger scheen, in mijn herinnering, op paaszaterdag om twaalf uur ook 'altijd' de zon. Ik ben benieuwd of dat morgen ook weer zal zijn.

En overmorgen, paaseieren zoeken! En daarna de hardgekookte eieren met z'n allen aan het ontbijt tegen elkaar aan ketsen, om te zien wie er wint door ongedeukt 'uit die strijd' te voorschijn te komen. Dezelfde eieren, die we op paaszaterdag eerst zelf nog vol overgave hadden geverfd in alle kleuren van de regenboog.

Wat een tijd ! ............ maar ik heb het dan ook over mijn jeugdjaren in Tilburg, in de tweede helft van de jaren veertig van de vorige eeuw.

Overmorgen speelt mijn echtgenote Irène weer 'de paashaas', voor onze kleinkinderen in onze tuin (in Grave). Behalve de ouderwetse gekookte en geverfde eieren hebben we nu ook chocolade-eieren, verpakt in prachtige gekleurde zilverpapiertjes. Misschien vind ik er op paasmaandag nog eentje, die zondag niet wordt gevonden. Wie weet?

Tot slot nog een vraag (wie het weet mag het zeggen): waar kan ik die zilverpapiertjes volgende week nog naar toe brengen, 'voor de missie' ?

 

Louis Sparidans

Bijgaand twee fotootjes die ik ergens op internet heb 'gevonden', een paar oude (franstalige) paas-wenskaarten. Met dank aan de bezitters c.q. eigenaren, voor de bruikleen! "Unne zaolige paosse!", wenste men elkaar destijds in Tilburg.

P.S. Woonde ik nou maar eventjes in Tilburg in de buurt van pastoor Schilder, want die zal morgen wel helemaal 'uit z'n dak gaan', zou het niet?

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: pasen

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    1 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.