Het lekkerste ijs van Tilburg

  • Datering van de gebeurtenis: Jaren vijftig van de vorige eeuw

 

Mijn herinnering gaat vandaag terug naar de jaren vijftig van de vorige eeuw. Op het Besterdplein was de ijssalon van Harrie van de Made. Een begrip in Tilburg in die jaren! Harrie van de Made had namelijk een geheim recept waarmee hij zélf ijs maakte. Overheerlijk roomijs!

Als het kermis was in Tilburg (en dus ook op het Besterdplein) kwamen mensen uit heel Tilburg naar "den Besterd" en stonden ze er, tot ver buiten op het plein, voor in de rij. Een rij van minstens 15 tot 25 meter was geen uitzondering, dus tel zelf maar uit hoeveel mensen.

In de salon (eigenlijk oorspronkelijk de voorkamer van z'n huis) stond Harrie dan zelf ijs te scheppen met meestal nog een paar vrouwen als hulp. Het liep als een trein!

In mijn herinnering kostte een ijsje toen 10 (oude) cent en er zat altijd een flink geschept torentje op het vierkante bekertje. En lékker dat dat ijs was! Je likte er je vingers bij af.

Toch was er één schaduwkant. Tot de komst van Harrie was er namelijk in de omgeving (Besterd, Veldhoven en Theresia) maar één ijssalon en ........ dat was d'n Ario, een Italiaanse ijssalon in de Veldhovenstraat, schuin tegenover het begin van de Buurtstraat. Tot die tijd was het daar namelijk altijd druk geweest en niet voor niks: D'n Ario had het lekkerste Italiaanse ijs, in allerlei kleuren en smaken!

Maar toen Harrie van de Made kwam, liep d'n Ario "ineens" niet meer! Ofschoon ik er zelf, als kind, mede verantwoordelijk voor was, had ik zeer met d'n Ario te doen, ik voelde mezelf zelfs een beetje "een verrader", maar helaas, we konden ons niet meer dan één ijsje per weekend permitteren.

Een paar jaar later, om de verkoop wat op te krikken, ging d'n Ario zelfs over op het bakken en verkopen van frites, maar je kon aan hem zien dat hij er zelf niet helemaal achter stond. Een Italiaanse "ijsboer" die frites verkoopt, denk je eens in!

Nog jaren later voelde ik me in zekere zin wat schuldig en ofschoon ik toen allang niet meer in Tilburg woonde, ben ik weer overgestapt op "een Italiaan" en nog steeds vind ik dat het lekkerste ijs dat er bestaat!

Louis Sparidans, Grave

 

Op bijgaand fotootje staat nu ons oudste kleindochtertje, Roos Kuper uit Rosmalen, vorig jaar zomer vier jaar oud. Ook zij vindt het Italiaanse ijs het lekkerst, ofschoon ze ook "niet vies" is van ander ijs.