Gepubliceerd 04-03-2009 23:06 Het lekkerste ijs van Tilburg

  • Datering van de gebeurtenis: Jaren vijftig van de vorige eeuw

 

Mijn herinnering gaat vandaag terug naar de jaren vijftig van de vorige eeuw. Op het Besterdplein was de ijssalon van Harrie van de Made. Een begrip in Tilburg in die jaren! Harrie van de Made had namelijk een geheim recept waarmee hij zélf ijs maakte. Overheerlijk roomijs!

Als het kermis was in Tilburg (en dus ook op het Besterdplein) kwamen mensen uit heel Tilburg naar "den Besterd" en stonden ze er, tot ver buiten op het plein, voor in de rij. Een rij van minstens 15 tot 25 meter was geen uitzondering, dus tel zelf maar uit hoeveel mensen.

In de salon (eigenlijk oorspronkelijk de voorkamer van z'n huis) stond Harrie dan zelf ijs te scheppen met meestal nog een paar vrouwen als hulp. Het liep als een trein!

In mijn herinnering kostte een ijsje toen 10 (oude) cent en er zat altijd een flink geschept torentje op het vierkante bekertje. En lékker dat dat ijs was! Je likte er je vingers bij af.

Toch was er één schaduwkant. Tot de komst van Harrie was er namelijk in de omgeving (Besterd, Veldhoven en Theresia) maar één ijssalon en ........ dat was d'n Ario, een Italiaanse ijssalon in de Veldhovenstraat, schuin tegenover het begin van de Buurtstraat. Tot die tijd was het daar namelijk altijd druk geweest en niet voor niks: D'n Ario had het lekkerste Italiaanse ijs, in allerlei kleuren en smaken!

Maar toen Harrie van de Made kwam, liep d'n Ario "ineens" niet meer! Ofschoon ik er zelf, als kind, mede verantwoordelijk voor was, had ik zeer met d'n Ario te doen, ik voelde mezelf zelfs een beetje "een verrader", maar helaas, we konden ons niet meer dan één ijsje per weekend permitteren.

Een paar jaar later, om de verkoop wat op te krikken, ging d'n Ario zelfs over op het bakken en verkopen van frites, maar je kon aan hem zien dat hij er zelf niet helemaal achter stond. Een Italiaanse "ijsboer" die frites verkoopt, denk je eens in!

Nog jaren later voelde ik me in zekere zin wat schuldig en ofschoon ik toen allang niet meer in Tilburg woonde, ben ik weer overgestapt op "een Italiaan" en nog steeds vind ik dat het lekkerste ijs dat er bestaat!

Louis Sparidans, Grave

 

Op bijgaand fotootje staat nu ons oudste kleindochtertje, Roos Kuper uit Rosmalen, vorig jaar zomer vier jaar oud. Ook zij vindt het Italiaanse ijs het lekkerst, ofschoon ze ook "niet vies" is van ander ijs.

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Besterd ijssalon Theresia Tilburgse kermis

  •   Louis Sparidans
  •   4    0    0 

Reacties

tonhaans@caiway.nl schreef op 18-02-2018 18:31
Wat een leuk verhaal over 'Eetsalon Den Besterd' van Harrie van de Made! Heel herkenbaar voor mij. Mijn vader was Frans Haans,melkboer uit de Hoefakkerstraat. Hij 'mocht' de melk leveren waarvan dat heerlijke ijs gedraaid werd. Toen ik wat groter werd was ik vaak de klos ; met de bakfiets bracht ik de gesteriliseerde(langnekken) via het achterpoortje(niet verhard) in de Gasstraat achterom. Vrijdags was het afrekenen. In de salon maakte mijn vader de rekening op en kreeg dan een kop koffie. Vaak was ik er bij. Als menneke bleef ik op eerbiedige afstand als Mijnheer van de Made en mijn vader
over allerlei grotemensenzaken praatten. Ook die keer toen ze het hadden over de invoering van de vijfdaagse werkweek. 'Fransje,Fransje',zo sprak van de Made,'waar moet het naartoe als er op zaterdag niet meer gewerkt wordt'. En dat dan in onvervalst Tilburgs! Dit maakte grote indruk op mij ; de wereld zou er wel niet meer hetzelfde uitzien! Weet U dat de 'meesterknecht' van van de Made,Guus Brekelmans was. Hij introduceerde de kroket waarmee van de Made furore maakte. Later had Brekelmans zijn eigen zaak op de Korvelseweg en weer later zelfs zijn eigen fabriek(Breti Snacks)

Louis Sparidans schreef op 19-02-2018 09:46
Hé Ton, dat is een aardige aanvulling op het verhaal.

Ik heb zelf destijds overigens ook nog lang op zaterdagmorgen gewerkt, tot 13.00 uur.

Het was toen ook voor de werkers zélf een geweldige gewaarwording om 'ineens' voortaan elke week twee dagen vrij te zijn.

Groet, Louis

Frans de Croon schreef op 23-02-2018 11:12
Dag Louis,
Een heel leuke terugblik op een leuke tijd. Beide IJssalons waren heel bekend voor ons. "D'n Ario" had een bijzondere sympathie bij ons jongens; met Driekoningen (met je sigarenkistje met ingebrande ster in de hand) kreeg je een ijsje als je binnen kwam zingen.
Een traktatie voor die tijd. Wat betreft de zesdaagse werkweek; er was, als ik mij goed herinner, een gangbaar versje in die tijd.
Oh Donderdag, oh Donderdag, Gij schoonste aller dagen. 's Morgens nog een halve week en 's avonds nog maar twee dagen. met vr. groet Frans de Croon

jeroen van dijk schreef op 14-03-2018 16:34
Behalve één gulden in de maand traktement kreeg ik van mijn moeder, als ik de was door de wringer had gedraaid 25 cent.
Daarmee ging ik op een holletje naar van der Made op het Bestertplein om het kwartje om te zetten in een heerlijke
ijswafel.
In mijn ogen het lekkerste en minst dure ijs van boven de spoorlijn.
Thema werkweek:
Rond 1962 werkte ik bij Simon de Wit in Amsterdam.
5 1/2-daagse werkweek. Op dinsdag middag vrij.
Toen ik eens op dinsdag vrij nam werd een hele werkdag afgeschreven. Ze hadden dus in Amsterdam naast Piet den Dief ook nog Simon den Dief.
Het loon was toen 73 gulden per week !!!
Altijd nog beter dan de 15 gulden die een broer van me kreeg in een bloemenzaak beneden de spoorlijn.


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

Gerelateerde verhalen