Boekpresentatie 'Een wijd land'

  • Datering van de gebeurtenis: november 2008

‘Voor dorpsbewoners, vrienden, relaties en andere belangstellenden, bij het vertrek van de communiteit uit de gemeenschap ven Berkel-Enschot'. Deze opdracht staat vooraan in het boek Een wijd land, Koningsoord in Brabant, dat op zaterdag 29 november voor het eerst werd gepresenteerd in de kerk van de zusters Trappistinnen. Na een kort openingswoord door de abdis, zuster Benedict Thissen, overhandigden de schrijfster Bep van Muilekom en fotografe Tinelou van der Elsken haar het eerste exemplaar.

De twee dames Van Muilekom (1955) en Van der Elsken (1961) brachten vele, vele uren door in de abdij Koningsoord. Ze noemden zichzelf ‘kijkmeisjes', een benaming die doorgaans werd gebruikt voor de meisjes die een kijkje kwamen nemen of het kloosterleven voor hen wel geschikt zou zijn. De ‘kijkmeisjes' hebben hun werk goed gedaan; tot in nauwgezette details geven zij verslag in woord en beeld van het (intieme) gemeenschapsleven. Door de toegankelijke taal die Bep van Muilekom gebruikt en door zowel de nieuwe foto's van Van der Elsken als de oude foto's uit het archief, krijg je vrij snel een goed beeld van het leven in deze besloten communiteit in het dorp Berkel-Enschot. Op de titelpagina van het boek staat een mooie luchtfoto die de beginjaren van de abdij illustreert; een enorm kloostercomplex temidden van weilanden, zandwegen en enkele huizen. Wanneer zuster Gabriel na afloop van de boekpresentatie me vertelt hoe leeg Berkel-Enschot nog was in 1956, dan kan ik me dat bij het zien van deze foto heel goed voorstellen.

Het boek is geen theologische of wetenschappelijk uiteenzetting. Sterker nog, het is zeer alledaags, herkenbaar en zelfs met humor beschreven. Zo schrijft Van Muilekom op pagina 41: ‘Niet alle spelen zijn even ernstig en heilig, soms spelen de zusters puur voor hun plezier. In de kelder bevindt zich een kist uitnodigende verkleedkleren en attributen, zoals een paar gigantische olifantsoren, een berenvel, de toverhoed van een fee, het grasgroene hoofddeksel van een Peter Pan of Robin Hood'. Tijdens de boekpresentatie demonstreren de zusters deze theatrale kwaliteiten. De zusters illustreren de geboorte van het boek ‘Een wijd land'. Eén voor een komen de tien zusters op het podium. Aan hun habijt hangt een schilderwerk van een grasland met daarboven een lucht met witte wolken. In ‘haiku's' (een Japanse dichtvorm) geven de zusters kernachtig het ontstaan van het boek weer. Daarna blijkt dat de zusters zelfs over danskwaliteiten bezitten; de zusters draaien en wervelen over de vloer. Als eindpresentatie draaien zij zich met de rug naar het publiek; ‘E E N W IJ D L A N D'. Onverwachts, dit ‘corps de ballet'! De aanwezige gasten zijn verrast en klappen enthousiast.

‘Een wijd land' is aan te bevelen voor u, als inwoners van Berkel-Enschot. Het is een soort nalatenschap van de zusters die steun en verbondenheid hebben gevoeld bij u allen. Zij hopen door deze uitgave hun dankbaarheid uit te drukken voor alle vriendschap, alle steun en hulp, alle medeleven en begrip.

Foto 1: Abdis Benedict Thissen

Foto 2: Zusters presenteren de geboorte van het boek 'Een wijd land'

Dit artikel verscheen eerder in Weekblad De Nieuwe Schakel, week 49, 2008.

Media