Theresia, in de schijnwerpers

  • Datering van het verhaal: 2008

Strohulzen live

De werkgroep; "Theresia, in de schijnwerpers" is er in geslaagd een aantal strohulzen te bemachtigen voor hun tentoonstelling "Wie wat bewaard, heeft wat".
De voormalige eigenaar heeft er een aantal bewaard en toont ze graag
.

Dit is één van de vele reactie die "Theresia, in de schijnwerpers" heeft ontvangen na aanleiding van één enkel krantenartikel in het Brabants Dagblad.

De wijk Theresia verandert op dit moment enorm. Inmiddels is er helaas al veel verdwenen. Voordat de nog aanwezige kennis, over hoe het vroeger was, verdwijnt, wil de werkgroep dit vastleggen. Ook de samenstelling van de wijk is veranderd. Ging het vroeger om het gebied rondom kerk en school, tegenwoordig staat de wijk hier los van en worden anderen wijkindelingen gehanteerd. In de zoektocht naar materiaal houdt de werkgroep dan ook niet vast aan een harde grens. Richtlijn is het gebied dat begrensd wordt door Veldhovenring, Wilhelminapark, Gasthuisring, spoorlijn, N.S.-plein en Besterdring. Binnen dit gebied zijn er vele belangrijke historische feiten en locaties, die het waard zijn om in de schijnwerpers geplaatst te worden. Om er maar enkele te noemen: de C.T.M., D'n Atelier, Pellikaanhal (annex speeltuin), scholen, patronaat en kerk. Eveneens zijn er gevestigd geweest: "het gasfabriek", eerste en tweede ziekenhuis van Tilburg, Maria Goretti en garagebedrijven zoals Naaijkens en van de Schoot.

Foto's, documenten en verhalen van (oud) wijkbewoners vormen de basis. Anekdotes vanuit de wijk en foto's, papieren die mensen thuis hebben liggen. Kortom, materiaal dat niet eerder in boekvorm is verschenen. Zo wordt het een uniek boek door en voor (oud) wijkbewoners. Een boek als een feest der herkenning.

Dat er voor het initiatief van de werkgroep draagvlak is, is inmiddels meer dan duidelijk. Vele reacties, foto's, documenten en ander materiaal heeft de werkgroep reeds ontvangen. Er ontstaan spontane "bijpraat" groepjes, mensen die elkaar decennia niet gezien of gesproken hebben gaan bij elkaar op de koffie. Er worden lijntjes gelegd naar familieleden, kennissen en vrienden die niet meer in wijk of zelfs niet meer in Tilburg wonen. Er komen zelfs reacties uit Amerika, Australië, de ex(bewoners) zijn uitgezwermd over de gehele wereld.

Het verzamelde materiaal zal tevens gebruikt worden voor een expositie in de wijk. De eerste expositie is van 9 januari tot 1 maart 2009. en wel in het wijkgebouw aan de Nijverstraat 42. Daarnaast is het de bedoeling lezingen te gaan verzorgen voor bejaarden, basisschoolleerlingen en andere geïnteresseerden.

'Nieuwsgierig geworden? Meer nieuws over 'Theresia in de schijnwerpers'?. Neemt U eens een kijkje op theresia.indeschijnwerpers.com

Op de site "www.geheugenvantilburg.nl" vindt u al tientallen verhalen over het werkgebied, ook uw verhaal en/of materiaal is van harte welkom. en het vastleggen waard op deze site....

Rien van der Heijden
December 2008 (197a)

Met dank aan:
Fam van Diessen....
Iedereen die het iniatief ondersteund

Foto's:
1: Gebied van de werkgroep "Theresia, in de schijnwerpers" (auteur)
2: Kerk vanaf de Stedekestraat, na voltooiing begin dertiger jaren
3: Hoek Dr. Mollerstraat-Schaepmansstraat-Buitenstraat
4: "Cokesklopper" gasfabriek
5: Stedekestraat anno 1917, toen nog steeds onverhard.
6: Strohulzen en de inhoud een goede fleswijn (familie van Diessen)

Foto's 2,3,4,5: o.a. Beeldonline Regionaal Archief Tilburg

Zie ook op onze site: "Een wijn verdiend een krans".