Leo III-school hélemaal afgemaakt!

  • Datering van de gebeurtenis: 1914 - 1926
De vader van Wil Vennix, Antoon Vennix, werd geboren in februari 1908 in de Buurtstraat, tegenwoordig Deken Sanderstraat geheten. Op zesjarige leeftijd zette hij zijn eerste stappen in de Leo III-school, eigenlijk een soort scholengemeenschap waarin lagere school, Mulo en Handelsschool onder één dak vertoefden. Voor de schoolfoto die van elke nieuweling [én tevens ter gelegenheid van de eerste heilige communie] werd genomen, moest de leerling in eenzelfde pose plaats nemen bij een houten bloempotstandaard, gesitueerd tegen een geschilderde achtergrond. En leuk of niet, het kapsel werd gekortwiekt want hoofdluis werd [en wordt] vooral op school aan elkaar doorgegeven.

Antoon volgde op de Leo-school ook de Mulo-opleiding en stroomde vervolgens door naar de afdeling Handelsschool. Daar behaalde hij het diploma van de Nederlandsche Roomsch-Katholieke Bond van "Groote" Schrijvers "St.Genesius", gevestigd in Rotterdam. Ja, met al die hoofdletters en leestekens!
Het was een stenodiploma genoemd naar "Groote", de grondlegger of uitvinder van het stenoschrift en dat instituut in Rotterdam is eigenlijk de voorloper geweest van het bekende instituut Schoevers.
Het examen werd op de Leo-school meestal afgenomen op feestdagen of in het weekend. Antoon slaagde voor z'n steno met een indrukwekkende lijst: een 8 voor het lezen van het stenogram, een 7 voor het uitwerken van het stenogram in Latijnsch schrift en een 8 voor Nederlandsche taal! Dat alles in een snelheid van 130 lettergrepen per minuut gedurende tien minuten. Helaas werd het diploma niet uitgereikt door de voorzitter van de federatie voor stenografie want dat was toentertijd Willem Drees.

Op de handelsschool van "De Leo" behaalde Antoon in 1926 ook het Mercuriusdiploma, een boekhouddiploma dat hoog genoteerd stond. Als je dat in handen had, gingen de deuren voor je open. Antoon werd onmiddellijk aangenomen als boekhouder bij houthandel Key [nu Pont] en klom daar op tot procuratiehouder. Hij heeft er gewerkt tot zijn 66e.

Met dank aan: Wil Vennix

Foto 1: de schoolfoto
Foto 2: de diploma's
Foto 3: de cijferlijst

Media