Willem II op stap....

  • Datering van het verhaal: 27 oktober 2008

Koning Willem II weer op "stap"...

Dat hij verplaatst zou worden was al duidelijk, maar wanneer was nog een vraag. Op 27 oktober was het zover. Alweer een historisch feit toegevoegd aan de reeks op deze datum. Voor diegenen die het spoor bijster zijn. Op die dag is in 1809 "Peerke Donders geboren en is Tilburg verlost van het bezetters juk in 1944.

Vierenzeventig jaar en één dag na de onthulling door Koningin Willemina werd het beeld van 1000 kilogram wederom vakkundig opgetakeld.

Het was toen (1924) voor het standbeeld de tweede keer dat het verplaatst werd. Na een periode van kleine tachtig jaar in Den Haag, werd het beeld naar Tilburg getransporteerd om op de Heuvel te worden onthuld. In 1993 verdween Willem voor de derde keer van zijn stek. Nu werd de klus door de AAT (aan- en afvoertroepen) geklaard. Drie jaar later kwam het beeld terug op het heringerichte Heuvelplein. Koning Willem II maakte hierbij een draai van 180 graden.

Willem zal op het "nieuwe"Heuvelplein aan de Noordkant verschijnen. Een kleine vijftig meter verder. Tegenover de Heuvelse kerk. Op zijn voormalige plaats komen een drietal afstammelingen van de veertien jaar geleden gerooide en beroemde Tilburgse Lindeboom.

Beeldhouder Eduard Francois Georges (1817-1895) had zoveel verplaatsingen niet kunnen voorzien. Zowel, had hij het beeld waarschijnlijk voorzien van wielen of hijshaken.

In het jubeljaar 2009 zal het Heuvelplein voltooid zijn en het decor gaan vormen voor tal van feestelijkheden. Koning Willem II zal acte de presence geven, vanaf zijn sokkel van in totaal ruim 8 ton. Hij wordt nu weer 180 graden gedraaid, hij kijkt weer in de richting van het Piusplein. De verwachting is dat het beeld hier beter in het licht zal staan en beter op zijn plaats zal zijn.

Vol spanning wachten wij op de terugplaatsing en de onthulling in 2009...Waarschijnlijk zal de belangstelling groter zijn dan op de 27-ste oktober 2008...

Rien van der Heijden
November (192)

Bijlages:

Foto's op de Heuvel in Tilburg op 26 oktober en 29 oktober 2008.
Foto's: Auteur.