Kees van Hest; Jeugd en Diensttijd

  • Geboortedatum: 26-06-1926
  • Sterfdatum:


Oorlogsherinneringen.
Kees van Hest heeft van 1939 tot 1943 de vervolgopleiding van de Leoschool doorlopen. Hij werd direct al in die tijd met de oorlog geconfronteerd.
De eerste dag van de oorlog, vrijdag 10 mei 1940, kwam zijn vier jaar oudere zus volledig overstuur thuis omdat ze s’middags in de Noordstraat had meegemaakt dat daar de bom neerkwam, die meerdere toevallige wandelaars heeft getroffen en uiteindelijk veertien doden heeft geëist.
Toen de oorlog hier afgelopen was in 1944 was hij achttien jaar.
Die laatste oorlogsjaren bestond er op die leeftijd het continue gevaar om opgepakt te worden bij een razzia om te moeten werken in Duitsland.
Als jongen vermeed je alle grote bijeenkomsten omdat daar juist de razzia’s plaats vonden. Zeker een belangrijke voetbalwedstrijden, zoals een unieke wedstrijd als Longa tegen NAC, kon je daarom beter niet bijwonen. Bij een andere belangrijke zondagse wedstrijd in Eindhoven van het Zuid-Nederlandse voetbalteam was Kees wel bij. Op de terugreis met de trein, kwam de conducteur de coupés langs om te vertellen dat er op het station in Tilburg een razzia was.
Met de mededeling erbij dat de trein bij de Zuid-Oosterstraat daarom stapvoets zou gaan rijden. Dus om mensen gelegenheid te geven om de razzia te ontlopen!In de winter van 1944/1945 verbleven er Canadese soldaten in een grote tent centraal op het Pieter Postplein waar hij woonde. In de omliggende huizen konden deze soldaten overnachten waardoor er leuke persoonlijke contacten zijn ontstaan.

Dienstplicht
In 1946 en’47 vervulde Kees zijn dienstplicht. Twee curieuze verlofpassen herinneren daar nog aan. Op foto 1 en 2, is er sprake van een verlof uit dienst met de Kerstdagen en drie maanden later in maart 1947 sprake van een ‘kolenverlof’. In die tijd met het kolentekort moesten de soldaten noodgedwongen maar naar huis, waar men geen enkel bezwaar tegen had!

Indië
Drie jaar lang, van 1947 tot 1950 zat Kees bij de administratie van de luchtmacht in Nederlands-Indië. Bijzonder is dat men in die tijd nog met geld van de Japanse bezetting kon betalen, foto 3. De tekst ‘Dai Nippon Teikoku’ staat voor ‘Groot Japans Keizerrijk’.
Frater Gottfried van de Leoschool leefde mee met de oud-leerlingen die naar Indië waren vertrokken. Hij hield op school een collage bij van de Indië-gangers, foto 4, met de overleden op een ereplaats op de Nederlandse vlag.

Terug in Tilburg
Zelfs vijf jaar na de oorlog was men in Nederland nog niet verlost van de verplichte legitimatie, foto 5. Aan de tekst te zien kon men zelfs de geldigheid van dat legitimatiebewijs beperken tot één jaar. Met een zegel van f. 0,75 wat nu een koopkracht van € 2,50 betekent.
Vijftig jaar na de diploma uitreiking van de Leoschool van 1943, dus in 1993, kwamen de klasgenoten weer bij elkaar, foto 6. Gezamenlijk heeft men toen frater Eustacius, voormalig hoofd van de Leoschool in het zonnetje gezet.
Bij de reünie van 2008, bleek de helft van de geportretteerden al was overleden.
Kees van Hest zelf staat op de achterste rij, derde van links.