Juliette Boogers

  • Geboortedatum: 00-00-0000
  • Sterfdatum:

In 2008 nam Vrouwengroep HERA deel aan het textielproject 'Tilburg 200 vrouwen, een ontmoeting in textiel'.

Hera is de naam van een sterke Griekse godin, de echtgenote van Zeus. Zij staat voor kracht van vrouwen. Hera Netwerk Tilburgse Vrouwen is opgericht in 1995, omdat er een behoefte was aan het uitwisselen van zaken en het zoeken van ondersteuning bij elkaar op het gebied van werk.
Daarom komen diverse Tilburgse vrouwen met uiteenlopende functies al vele jaren bijéén voor ontspanning, voor informatie, het nodige netwerken en natuurlijk om te genieten van de cultuur en de gezelligheid die Tilburg te bieden heeft.

Juliette Boogers werkt nu (2008) als zelfstandig architect in Tilburg, samen met haar partner Jos van de Ven. Zij is geboren en getogen in Tilburg-West; namelijk de Academielaan (vroeger deReitsestraat). De wijk de Reit was toen nog niet gebouwd, Juliette woonde daardoor ‘aan het einde van de wereld'!

Relatie met Tilburg:
Juliette en haar partner hebben diverse gebouwen in Tilburg ontworpen: zoals Café Storm, het bedrijfsverzamelgebouw op de hoek Ringbaan Noord / Maasstraat, het appartementsgebouw ‘Residentie Dongevallei' en een appartementscomplex voor starters in de Groeseindstraat. Ook de Horecagelegenheid in het Reeshofpark -die binnenkort gebouwd gaat worden- komt van haar tekentafel.

Haar stedenbouwkundige visie over de stad is dat de splitsing van wonen en werken uiteindelijk funest is voor de stad. Zo kan de Reeshof later leegstromen vanwege de vergrijzing. Want het is bekend dat veel jongeren én ook ouderen weer graag in het centrum willen gaan wonen. Uitbreidingswijken dienen volgens haar daarom weer gemixt te worden met wonen en werken en vertier.
Ook leidt het horizontaal uitbreiden van steden (laagbouw) tot vervlakking van het landschap en onnodig ruimtegebruik. Volgens haar kun je beter compact en hoog in de stad bouwen ten gunste van het buitengebied. Zij vindt dat er weer meer groen in de openbare ruimte van Tilburg nodig is: de balans tussen groen en bebouwing is nu een beetje zoek. Veel bomen zijn uit het straatbeeld verdwenen onder andere vanwege kabels en de leidingen die aangelegd moesten worden. Ook moesten veel bomen wijken ten behoeve van nieuwbouw. Aldus een bevlogen rasechte Tilburgse.

Juliette toont ons een oude foto van de Breadseweg. Hierop is te zien dat het Tilburgse straatprofiel in het verleden mede gevormd werd door aanwezige bomen en groenvoorzieningen.

Media