Op kraamvisite in de zeventiger jaren

  • Datering van het verhaal: Jaren zeventig

Op kraamvisite in het vierde huisje

 

Wij hebben in onze vorige bijdragen de eerste drie Tilburgse huisjes bezocht in het Openluchtmuseum te Arnhem. Het tijdsbeeld was praktisch compleet, maar er ontbrak nog iets aldus de directie.

Na het seizoen 1998 werd er een vierde huisje aan het Tilburgse rijtje toegevoegd. Dit werd ingericht anno de jaren zeventig.

Wij gaan samen met u op kraamvisite in dit huisje. De kraamverzorgster is in de keuken aan de afwas. We treffen de moeder in de huiskamer met haar jonge spruit. Na de bekende beschuit met muisjes maken wij met de jonge moeder een rondgang door het huis. Haar trots is de babykamer compleet met wieg en commode. Op deze commode met aankleedkussen liggen de nieuwe kleertjes al te wachten op de kleine. Aan het oranje kinderkapstokje hangt het babybadjasje klaar. De kleine schat mag niet verkouden worden als ze uit haar warme bad komt.

In de huiskamer staat de kinderwagen keurig opgemaakt met een geborduurd lakentje en een oranje dekentje. Deze kleur oranje , al of niet in combinatie met o.a. bruin, treffen we in het gehele huis aan. Zelfs op het bed van de ouders ligt een oranje sprei. De trend van de jaren zeventig, hetgeen overigens niets met het voetballen te maken had.

We gaan naar buiten en zien dat de tuin een trendy zitkuil heeft, de tuinrage van deze jaren. In de schuur aangekomen zien dat de vader des huizes een andere trend volgt. Hij klust in en om het huis. Uit een "doe het zelf blad" heeft ook hij de tip overgenomen om spijkertjes, schroefjes en boutjes te bewaren in glazen potjes, voormalige verpakkingen van jam of oploskoffie. Het systeem is eenvoudig en overzichtelijk. Je schroeft de deksels vast aan een plank en schroeft de potjes op de deksels. In één opslag kun je zien wat erin zit.

In de schuur zien we een centrifuge staan, onmisbaar voor de berg luiers die gedroogd moesten worden. Het wassen gebeurd al met behulp van een wasmachine. De wegwerpluiers waren in deze jaren schoorvoetend begonnen aan hun opmars.

Als we samen nog van een kopje thee genieten, valt mij in de huiskamer de gloednieuwe kleuren televisie op. Deze staat net als de stereo-installatie op decoratieve betonnen elementen.

De kleine krijgt honger en het wordt voor ons tijd om op te stappen. Buiten slaat de koude wind in ons gezicht. Het was binnen in het gehele huis warm, dit dankzij de centrale verwarming. De moeder zwaait naar ons, terwijl ze haar kleine spruit voedt op de meest natuurlijke manier.

"Wij stappen in onze Renault 4 een rijden naar huis..."

Rien van der Heijden
Augustus 2008 (183)

Bijlagen:
Foto 1: Kraamverzorgster
Foto 2: Moeder met haar baby
Foto 3: De babykamer onder het dakraam
Foto 4: Badjasje en pyjama aan het kapstokje
Foto 5: Trendy zitkuil in de tuin
Foto 6: Werkbank van pa met het "glazen opbergsysteem"
Foto 7: Centrifuge
Foto 8: Renault 4
Foto 9: Het huisje "vier" (op de foto helemaal achter inde rij) met de dakkapel aan de voorkant

Foto's: Anja en Rien van der Heijden

Met dank aan:

Openluchtmuseum Arnhem

Zie ook op onze site:

"Van Tilburg naar Arnhem"
"Tilburgse huisjes ingericht"
"Wassen en gewassen worden"
"Van zinken teil naar douchecel"