Gebouwen van de voormalige “Touring Centrale”

  • Datering van het verhaal: April 2008

Na de sluiting van de "Touring Centrale" in 1978 gingen de bussen naar de "Lux". De gebouwen werden in gebruik genomen door andere bedrijven.

 

De eerste gebruiker van de gebouwen was "Pietje van Sprang". Eind jaren zeventig was het maken van inventarissen voor winkels, apotheken en o.a. tandartsen één van de pijlers van het bedrijf. Ruimte was er genoeg in de voormalige garage. Hier werden de inventarissen op maat gemaakt om daarna op locatie aan- en in elkaar gepast te worden.

Wij hebben op deze site al eerder melding gemaakt van dit bedrijf. Onder de noemer "Detailhandel wordt schaars" behandelden wij dit bedrijf op het moment dat het bedrijf gesloten werd. Het was toen al vele jaren gevestigd op de hoek van de Schaepmanstraat/ Besterdring als "Doe het Zelf" winkel. Het bedrijf kon niet meer opboksen tegen de megastores op dit gebied.

Na de aangehaalde verhuizing stond de voormalige garage een tijdje leeg. Hierna streek de supermarktketen Em-TÉ hier neer. De garage wordt sindsdien gebruikt als overdekte parkeergarage voor de bezoekers van de supermarkt. Het voormalige reisbureau werd gesloopt en zorgde voor een extra inrit naar de supermarkt.

Historie Em-TÉ
In vogelvlucht gaan we terug in de tijd. Het was 19 maart 1948 toen Mechie Trommelen samen met zijn vrouw een slagerij opende in Waalwijk, welke, zoals later bleek, de basis was voor de huidige supermarktorganisatie EM-TÉ.

In 2006 is de overname van de Edah-winkels beklonken en werden er dat jaar nog 11 winkels omgebouwd naar de EM-TÉ formule. Het jaar 2007 stond in het teken van de verdere uitrol van deze ( EM-TÉ) formule. Aan het einde van dat jaar was het winkelarsenaal van EM-TÉ reeds gegroeid tot maar liefst 80 winkels.

Het familiegevoel bleef behouden
EM-TÉ was en bleef een bedrijf met familiegevoel. Drie zonen en een schoonzoon van Mechie Trommelen hebben jarenlang deel uitgemaakt van de directie. Het bedrijf was inmiddels uitgegroeid tot een professionele supermarktorganisatie met duizenden medewerkers. Een familiebedrijf blijft echter alleen een familiebedrijf indien er opvolging aanwezig is. Daar dit niet het geval was en de directie toch de continuïteit van EM-TÉ wilde waarborgen, is in 2002 besloten EM-TÉ onder te brengen bij de beursgenoteerde onderneming Sligro Food Group uit Veghel, ook een voormalig Brabants familiebedrijf.

Dit bedrijf is anno 2008 in Tilburg goed vertegenwoordig met meerdere filialen.

De genoemde supermarkt is, aan deze kant van de wijk, nog één van de weinige winkels waar men terecht kan voor de dagelijkse- of wekelijkse boodschappen. In de bovenaangehaalde publicatie op deze site; "Detailhandel wordt schaars", hebben wij reeds melding gemaakt van de sluiting van de winkel van de familie van de Gouw. Vele winkeliers waren deze familie reeds voorgegaan.

Rien van der Heijden
April 2008

Met dank aan:
EMTÉ (Sligro)
Anita van de Put
Familie van de Put
Chantal van Erve-Schoenmakers

Bijlagen:

  1. Pand in gebruik door Piet van Sprang, na 1978. Zijn buren waren Remmers de Jager en Piet Kuypers (Beeldonline, Regionaal Archief Tilburg)
  2. Pand na doorbraak voor de supermarkt
  3. Ingang aan de kant van de Besterdring
  4. Interieur foto van de garage
  5. Ingang EM-TÉ
  6. Overdekte parkeerplaats
  7. Overzicht van de voormalige garage van de "Touring Centrale"
  8. Inrit aan de Nijverstraat
  9. Inrit aan de Nijverstraat, de golfplaten zijn volgens Anita later aangebracht

Foto's 2 tot en met 9: Auteur, maart 2008

Verder in de serie:
"Waar wilt u naar toe"
"Het wordt steeds drukker"
"In voor- en tegenspoed op de bus"
"Poetsen jullie de bus even"
"Afscheid van de bussen"