Gepubliceerd 24-04-2008 18:21 Het wordt steeds drukker…

 • Datering van het verhaal: 1930-1965

In de vorige bijdrage over de "Touring Centrale" en Janus van de Put hebben wij u verlaten toen het bedrijf weer in de opbouwfase was beland na de Tweede Wereldoorlog.

 

 

Anna heeft haar handen vol aan het opgroeiend grut. De dochter Klazina is inmiddels een uit de kluiten gewassen jonge dame, Toon heeft de lagere school achter de rug en is gaan werken bij Remmers Carrosseriebedrijf. De zusjes Wies en Gemma houden hun moeder bezig als ze niet op school zitten.

 

De tijd van Janus wordt praktisch volledig opgeslokt door zijn bedrijf. Zowel het personenvervoer per taxi als per touringcar loopt als een "trein". Naast de recreatieve uitstapje met gezelschappen is er het vervoer van het "werkvolk". Vanaf de vijftiger jaren wordt er op en neer gereden tussen België en Tilburg om werkvolk van de Volt van en naar hun werk te brengen. Later komen hier nog werknemers van Michelin in Den Bosch en Isoverbel in Etten Leur bij. Weer later werknemers voor de Volt uit Riel en Alphen. Gemiddeld zijn voor dit vervoer vijf bussen nodig, soms zelfs zes of meer.

 

Toon gaat na het behalen van zijn "groot-rijbewijs" bij zijn vader werken als chauffeur en monteur. Toon trouwt met El van den Bosch en in de Lange Nieuwstraat worden hun dochters Class en Lia geboren.

In pand ( Lange Nieuwstraat) nummer 107 wonen Trees en haar zoon Bernhard. In 109 wonen Opa Janus en Oma Anna, samen met zoon Toon en zijn vrouw El en de (klein)dochters Class en Lia. Pand 111 werd gebruikt als opslagruimte. De garage lag achter deze panden.

 

Het gezin van de Trees is de nodige ellende niet bespaard gebleven. Begin zestiger jaar overlijdt haar man Pierre en in 1966 haar zoon Bernhard. Zijn vrouw en dochter Astrid van bijna één jaar blijven achter. Oma Trees steunt haar schoon- en kleindochter waar mogelijk.

Het bedrijf is nu formeel eigendom van Trees, Janus en de kleine Astrid.

 

De gemeente heeft besloten de omgeving van de Joannes van Oisterwijkstraat te saneren. De panden en de garage vallen binnen dit raamwerk. Medio zestig jaren verhuisd het bedrijf naar de Besterdring. Het taxirijden was al in 1960 stop gezet.

Het bedrijf is nu helemaal gericht op de bussen. Het reisbureau verhuisde van de Heuvel 20 naar nieuwe locatie van de garage en woningen.

Astrid komt met haar moeder en oma Trees boven het reisbureau te wonen en opa Janus en oma Anna en Toon met zijn gezin aan de andere kant van het bedrijf aan de Nijverstraat.

Hier wordt Anita geboren, de derde dochter van Toon en El geboren.

 

Anita is qua leeftijd één jaar ouder dan haar nichtje Astrid. Ze leken enorm veel op elkaar. Anita verteld hierover het volgende: Wij mochten niet in de garage spelen, ons pap vond dat te gevaarlijk. Het kwam regelmatig voor dat hij riep; Hé Put, wat heb ik gezegd, uit die garage. Hij dacht dat ik het was, maar het was mijn nichtje Astrid. Ons Lia was helemaal gek op die garage. Ons oma vertelde altijd; Dat toen ze een jaar of drie was, ze van opa Janus een overall had gekregen. Achterop stond haar "koosnaam" BOUTJE. Het werk in de smeerpunt was vui lwerk, onze pap was dan zwart van de olie. Ons Lia ging dan met de handen door de olieplassen en smeerde door haar gezicht . Als pa en opa stopte met het werk om een kopje koffie te nemen, kwam Lia met de opmerking; Ik ook, ik heb ook gewerkt, kijk helemaal zwart. Opa en pa lagen dan in deuk om hun "Boutje".

Het ophalen van nieuwe bussen was telkens een hoogtepunt. Anita hierover: "De nieuwe bussen werden altijd besteld en dus daar opgehaald bij Van Hool in België. Ik mocht dan mee, het was altijd een feestje. De bussen werden van hun letters en van hun logo voorzien door Jan Schellekens. Dan was het een echte bus van "ons". Het blauw is in de loop van de jaren veranderd.

 

In de volgende bijdrage diepte- en hoogtepunten van de "Touring Centrale".

 

Rien van der Heijden
April 2008

 

Met dank aan:
Anita van de Put
Familie van de Put

 

Bijlages:

 1. V.l.n.r. Toon, zijn vader Janus en neefje Bernard
 2. Taxi's voor de oude kerk van de Gasthuisring
 3. Woningen 107-111 aan de Lange Nieuwstraat
 4. Garage aan de Lange Nieuwstraat
 5. Joannes Oisterwijkstraat 25, eigendom van het bedrijf en verhuurd aan derden
 6. Janus met een gezelschap op pad, volgens Anita had haar opa "altijd" zijn stofjas aan
 7. Bus wassen in de Lange Nieuwstraat
 8. Nieuwe aanwinst op de locatie Lange Nieuwstraat
 9. Woning en reisbureau naast ingang Besterdring
 10. Tijdens de opening aan de Besterdring
 11. Bus in de oude kleuren.
 12. Toon achter het stuur onderweg en tijdens de opening
 13. Woning aan de Nijverstraat (andere kant van het bedrijf)
 14. Detail op de woning Nijverstraat (Anita heeft deze Maria diverse malen gekleurd met kleurkrijt)

 

 

Zie ook in deze serie:
"Waar wilt u naar toe ?"
"In voor- en tegenspoed op de bus"
"Poetsen jullie de bus even"
"Afscheid van de bussen"

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: busvervoer

 •   rien van der heijden
 •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.