Gepubliceerd 31-03-2008 21:59 Tilburgse liedjes in Amerika

  • Datering van de gebeurtenis: 1958-1963

Via Maria Jansen uit Tilburg kreeg ‘Het geheugen van Tilburg' een oud muziekcassettebandje toegespeeld dat getiteld was ‘A Touch of Dutch' met als ondertitel ‘Aan de platte kant'. De Tilburgse (en ook Brabantse) liedjes die het bandje bleek te bevatten, waren gecomponeerd door ene Tony Ansems en de opname had volgens het label plaatsgevonden in 1987 in een studio in de Amerikaanse staat Wisconsin. Welk verhaal zit er achter dit cassettebandje?
Tony Ansems werd getraceerd en wilde graag het hoe, wat en waarom van dit alles aan ‘Het Geheugen' toevoegen.

"In 1964 ben ik met vrouw en kinderen geëmigreerd naar Amerika en koos als verblijfplaats Wisconsin. Neef en nicht Annie en Jan van Belkom zouden voor ons borg staan. In Amerika heb ik wat toneel gespeeld en in muziekbandjes gezeten, o.a. in ‘Sundown', een country band. Ook speelde ik in ‘Breakaway' , een 9 mans sterke band, die vaak op trouwpartijen optrad. Ik speelde daar gitaar, mondharmonica en ik zong mee. De band waarvan ik nu deel uitmaak, heet ‘The Donut Hole' en we spelen op festiviteiten, parochiebijeenkomsten, bruiloften, vergaderingen en in dancings. Binnenkort spelen we in downtown Little Chute voor de jaarlijkse kermis met alleen maar Nederlandstalige liedjes. Litlle Chute is gesticht door Brabanders die hier al meer dan honderd jaar geleden met pastoor Van den Broek meegekomen zijn. In het telefoonboek zie je nog steeds veel Nederlandse namen.
Het stadje Little Chute is bezig een molen te laten bouwen als toeristische attractie. De molen wordt in Nederland gemaakt en naar hier vervoerd. In 2010 wordt hij officieel geopend en er is hoop dat de Tilburgse Jeroen Ketelaars daarbij aanwezig zal zijn.

Het cassettebandje ‘A Touch of Dutch' bevat verschillende liedjes die in Tilburg geschreven zijn in de periode 1958-1963, zoals ‘Als ene boer op het land loopt', ‘Voor zo'n kusje van jou', ‘De stal' en ‘Weet jullie moeder dat je hier bent'. In Amerika heb ik de rest geschreven met een sterk Nederlandse en Brabantse invloed. Het lied ‘Op ieder potje' staat ook hier op het repertoire voor het kermisprogramma."

Over zijn tijd vóór 1964 schrijft Tony Ansems:

"Mijn familie in Tilburg zat in het toneel en het was ook een van mijn liefhebberijen. Ik speelde bij o.a. Jong Nederland en De Leeckespelers. Mijn twee zussen Fia en Jeanne spelen nog steeds toneel. Ooit heb ik gespeeld in de Tilburgse schouwburg met de bekende Jan Jaspers en Don van Gijsel in een stuk van Jan Naaijkens. Met een vriend trad ik ook op als cabaretduo ‘The Wilton Brothers' o.a. in de Parade der Besten. Later speelde ik bij ‘Het Benelux Cabaret' met mijn vrouw en met Theo van den Hout met zijn Hawaï band ‘The Hilo Stars'.
Rob Doedee en ik traden als ‘De Tilburgse Kruiken' ook apart op."

En tot slot:

"In 1983 heb ik in Amerika ‘songwriters of Wisconsin international' opgericht. We komen geregeld samen om naar elkaars liedjes te luisteren en die van commentaar te voorzien. We hebben een jaarlijkse songcontest en verschillende juryleden wonen in Nederland. Ik heb inmiddels honderden liedjes geschreven en enkele daarvan zijn uitgegeven door kleine record companies.
Ik heb veel gedaan om in Wisconsin het voetbal te promoten en ben samen met andere Nederlanders hier o.a. een jeugdvoetbalprogramma begonnen. Momenteel ben ik voorzitter van het Hall of Fame committee van de Wisconsin Soccer Association."

Audio 1: Kan'k 'n aai hebben op mijne boterham

Audio 2: Ome Harrie

Audio 3: Voor zo'n kusje van jou doe ik wonderen

Auteur: Piet van Eijkeren
Met dank aan Tony Ansems en Maria Jansen

Zie ook: http://www.tonyansems.com/

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: emigratie Tony Ansems

  •   Dhr. Kriekaard
  •   0    1    1 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.