Gepubliceerd 29-01-2008 08:06 Detailhandel wordt schaars

  • Datering van het verhaal: 29 januari 2008

Kleine zelfstandige ondernemers

Op weg naar het Regionaal Archief fietste ik over de Besterd. Mij viel op dat er weer enkele ondernemers gestopt waren.

Al vele jaren is de winkel van "Pietje van Sprang" op de hoek van de Besterdring en de Schaepmanstraat een vertrouwd beeld. Enkele maanden geleden las ik in de krant dat hij begonnen was met de uitverkoop. Op deze regenachtige dag stelde ik vast dat hij hiermee klaar was. De winkel was helemaal leeg, voorzichtig ben ik de weg overgestoken om dit "baken" vast te leggen op de gevoelige plaat. Eventuele ontwikkelingen zal ik verzamelen om hier later nog eens melding van te maken.

Weer op de fiets kreeg ik enkele tientallen meters verder nog een gesloten winkelpand op mijn netvlies. De familie de Gouw bedankt via een plakkaat de klanten. De winkel was dicht, in de jaren zestig was dit één van de modernste groentewinkels in de buurt. Destijds een parel in het winkelbestand aan het Besterdplein. In de loop van de jaren is het assortiment langzaam richting kleine supermarkt gegaan. Tijdens de kermis 2007 heb ik nog kort gesproken met één van de eigenaresse. Zij bevestigde mij dat de winkel al vele decennia bestond. Ik zelf weet niet beter dat ze er gevestigd waren. Als ik met mijn oma naar "de stad" ging kwamen wij er altijd langs. Soms, tijdens de vakantie van "onze"groenteboer op de hoek, deden wij hier boodschappen. Tijdens de kermis waren de familie de Gouw jaren lang leverancier van frisdrank en bier. In 2007 moesten zij deze verkoop 's avonds om 22.00 uur staken. Nu is er weer een "detailhandelsmonument" minder in Tilburg. De nog bestaande moeten we met een kaars zoeken. Als voorbeeld noemen wij de "Zoete Inval" in de Nieuwlandstraat. Tijdens een bezoek aan deze winkel met mijn kleindochter kon ik haar (nog) vertellen wat een "toonbank" was. Bij Frits is die nog steeds(prominent)aanwezig en wordt je er nog steeds op je wenken bediend....

Familie de Gouw en Fam van Sprang bedankt en geniet van jullie rust....

Rien van der Heijden
Januari 2008

Foto 1,2.3: Pand van P. van Sprang
Foto 4: Pand van familie de Gouw

  •   rien van der heijden
  •   1    0    0 

Reacties

Toon Oostelbos schreef op 24-10-2018 21:57
Als jongste hulpje van Eetsalon den Besterd werd ik door de baas ( Jan van Gulik) naar de Gouw gestuurd voor un krop sla.Altijd goed behandeld door Jan en z'n zusters.
Met de groeten van Japio


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Media