Gepubliceerd 21-11-2007 17:35 Willy Pijnenborg

  • Geboortedatum: 1900
  • Sterfdatum:

 

Willy Pijnenborg, een bekende naam voor 'verf'

Het oude winkelpand Goirkestraat 38-40 in Tilburg is voordragen voor de Monumentenprijs Noord-Brabant 2007 (afb. 1). Het viel niet in de prijzen, maar het mag zeker niet in dit geheugen ontbreken. Het pand is in 1905 door de bekende Tilburgse architect Jos Donders (1867-1960) verbouwd van café (café De Zwaan) in twee winkel-woonhuizen. Hij kreeg daartoe opdracht van B. van Riel. Het timmerwerk werd in die 1905 uitgevoerd voor G. Brands. De totale verbouwingskosten waren f 3.394,- !

Op oude foto's is te zien, dat het pand nummer 38 toen een kleine winkel was. Voorheen was het wellicht een koetshuis, aan de boog te zien, maar dat weet ik niet. Daar is ook te zien dat boven nummer 40 het oude tegeltableau van Café De Zwaan aanwezig is.

Dit is door de nieuwe eigenaar vervangen door een soortgelijk tegeltableau met de tekst ‘Verfhandel Willy Pijnenborg sinds 1939. Vanaf 1989 is in dit pand de Verfhandel Willy Pijnenborg gevestigd.

Willy Pijnenborg: haar winkel zat van 1939 tot 1989 in een eveneens monumentaal pand aan de Oude Markt in Tilburg. Afb. 2 laat een oude factuur uit 1948 zien. De gevelsteen in de huidige winkel aan de Goirkestraat vermeldt het jaartal 1939: het oprichtingsjaar van de Verfhandel, die nog steeds de naam draagt van de oprichtster, mevrouw Willy Pijnenborg. Sommigen denken dat dat het bouwjaar is, maar dat is dus 1905.

Intussen is het pand 102 jaar oud en wordt nog steeds als winkel gebruikt. Het siert de mooie, monumentale Goirkestraat, dé industrie en fabrikantenstraat van Tilburg. Tot de jaren zestig waren hier tientallen textielfabrieken en fabrikantenvilla's gevestigd, waaraan ook het huidige Textielmuseum in dezelfde straat herinnert. Het was ook een echte winkelstraat en dat is nog zo. Maar veel winkels zijn verbouwd tot woonhuis of afgebroken en vervangen door nieuwbouw, ná de Tweede Wereldoorlog. De panden 38-40 en 42 (Lingeriewinkel Martine) zijn nog in de authentieke stijl van de beginjaren van de 20e eeuw.

Architect Jos Donders was een zeer productieve architect, die zowel binnen als buiten Tilburg veel opdrachten kreeg. Bijzonder was de verbouwing van een molen in Kollum. In de Goirkestraat zijn nog acht andere woningen van zijn hand te vinden. Zoals pand nr. 9, een woonhuis voor een fabrikantenfamilie, nr. 64: een woonhuis naast het huidige kerkhof/kerk 't Goirke en een remise met paardenstalling in opdracht van een rijtuigverhuurder.

De huidige eigenaar en ‘schatbewaarder' van het pand Goirkestraat 38-40 is het jonge ondernemersechtpaar Harry en Hennie Okkerse-Pijnenburg uit Udenhout . Zij hebben ervoor gezorgd dat het unieke pand eind jaren tachtig behouden bleef als winkelpand en niet werd gesloopt of gemoderniseerd.

Afb 1: foto Mieke-Nelie van der Heijden

Afb. 2: factuur uit het Regionaal Archief Tilburg

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: winkels

  •   Mieke-Nelie van der Heijden
  •   2    0    0 

Reacties

adrie1969 schreef op 06-07-2015 11:16
Goedendag.

Heeft iemand nog informatie over Café de Zwaan/ de Witte Zwaan uit de periode 1967-1970, eventueel met foto's van stamgasten? En weet iemand of dit café ooit gerund werd door ene Hans en Tonnie?
Graag zou ik dan met u in contact willen komen.
Mijn email is : r43sl2@gmail.com.
Bij voorbaat dank

Jan staps schreef op 28-09-2015 02:38
cafe de witte zwaan heeft niet heel lang bestaan eerder werd het cafe uitgebaat door willeke van gijzel die had er ook nog een slijterij bij ik herinner mij nog dat de langste man van nederland daar te bewonderen was zijn schoenen maat giganties stonden in de etalage van de slijterij ben er ook wel eens lekker zat geworden ook teske witlox was er stamgast die was voerman bij piet appels hij heeft lang gereden met 2 sheltlanders voor zijn karretje die outomatisch bij elk cafe stopten ( van horen zeggen)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media


Gerelateerde verhalen