Sam Lijkle Sjoerd Dijkstra

  • Geboortedatum: 00-00-0000
  • Sterfdatum:

Een Fries in Tilburg

Tijdens de Open Monumentendag in 2007 bezoekt Sam Lijkle Sjoerd Dijkstra het paleis-raadhuis. Als medewerker van het Geheugen van Tilburg, vraag ik of hij een verhaal wil toevoegen. Sam knikt bevestigend, op voorwaarde dat hij op de burgemeestersstoel gefotografeerd mag worden!

Mijn eerste vraag is naar zijn naam. Zowel de voornamen als zijn achternaam klinken niet als typisch Tilburgs? Sam blijkt een Fries te zijn, die met zijn Indische vrouw naar Tilburg kwam. Zijn vrouw was namelijk één van de acht kinderen van een Indisch gezin dat een lange bootreis met de ‘Sibayak' achter de rug had. Het gezin kwam aan in Leeuwarden, maar kreeg een woning toegewezen in de Melis Stokestraat te Tilburg. Sam had zijn zinnen inmiddels op het meisje gezet, dus vertrok hij, evenals het gezin, naar Tilburg. Omdat Sam nog niet was getrouwd, moest hij eerst bij een tante van zijn vrouw inwonen.

Heeft Sam herinneringen aan het paleis-raadhuis? Jazeker! In 1956 trouwde Sam er voor de wet, nadat ze eerst in de kerk in de Hoefstraat voor het altaar waren verschenen. Sam herinnert zich het personeel van het paleis-raadhuis. ‘Ze droegen allemaal een uniform. Omdat het mijn trouwdag was, gaf ik elk personeelslid een fooi van fl.1,-.'
Na het huwelijk vestigde Sam zich met zijn vrouw in de Pastoor Smitsstraat en kreeg vier kinderen.

In Tilburg vond Sam werk in de kartonnage-drukkerij van van Gorp in de Goirkestraat. Hij zou er twintig jaar werken. In 1974 fuseerde het bedrijf namelijk met drukkerij Vrijdag, waardoor het werk van Sam verhuisde naar de Zuid-Nederlandse Kartonnagefabriek.

De vrouw van Sam bleef al die tijd thuis bij de kinderen. Zij voegde zich bij de Indische gemeenschap ‘Koempoelan'. Deze vereniging heeft als thuishaven De Zonnehof aan de Professor Gimbrèrelaan. Recentelijk is de vrouw van Sam overleden, maar toch blijft hij er komen. ‘Het is ‘de adat' hè, de gewoonte. Ik hoor bij hen. De Indische gemeenschap van Tilburg is mijn thuis.'

Met dank aan: Sam Lijkle Sjoerd Dijkstra

Fotografie: Jan Stads