Wonen van begin jaren twintig tot de vijftiger jaren.

  • Datering van het verhaal: 11 oktober 2007

We volgen de familie van Loon vanaf 1919 tot en met de vijftiger jaren en leggen hierbij de nadruk op hun woonsituatie.

 

Van inwonend naar zelfstandig wonend

Zoals zoveel pasgetrouwde stellen startte het gezin na hun huwelijk op 2 juli 1919 als inwonend echtpaar bij familie. Via de Broekhovenseweg (inwonend bij Ome Bertus) en de Schoolstraat betrok het gezin een gemeentewoning aan de Jacob van Oudenhovenstraat 44. Toen de kinderen groeiden qua omvang werd eveneens deze woning wat krap. Pa van Loon hield duiven, voor andere beesten en activiteiten was er helaas geen plaats. Zus Anna werd door pa van Loon gepolst of zij geen goed woordje kon doen bij haar man Graatje Remmers. Enkele huizen in hun straat waren van Fons Remmers. Een aannemer in bonus en woonachtig in de Hoefstraat tevens de zwager van Anna. Op 5 februari 1937 kon Gijsbertus zijn gezin bij de gemeente inschrijven op het nieuwe adres Jacob van Oudenhovenstraat 51. We maken even met u een rondje langs de slaapkamers. Op de (afgetimmerde) zolder sliepen Gerard en Ad. Op de 2 kamers aan de voorkant sliepen respectievelijk: Bert en Louis en hun ouders. De kamer aan de achterkant was voor de twee meisjes Ria en Annie. De zolder is op verzoek van pa van Loon vooraf nog afgetimmerd. Hij was zo slim om eerst de huur vast te leggen bij zijn nieuwe huisbaas Remmers en daarna het verzoek te uiten om de zolder aan te passen. (Zonder dat de huur aangepast zou worden). Hij kreeg zijn zin.

 

Een sprong in tijd de volgende generatie trouwt in

We zitten inmiddels in de jaren vijftig als we weer een kijkje nemen bij de ouders in huis .De kinderen Annie, Gerard en Louis zijn getrouwd, Ria is ingetreden bij zuster van Liefde, Ad is op dat moment aan het overwegen om uit te treden als broeder en zoon Bert heeft trouwplannen. Veel extra inkomsten, richting de ouders, is niet ingebracht door de kinderen. Bert geeft zijn weekloon trouw af in ruil voor zakgeld. Dit was vlak voor zijn trouwen opgelopen tot fl. 7,50. In goed overleg met pa een ma van Loon werd het huis aan de Jacob van Oudenhovenstraat 51 verbouwd. De ouders verhuizen naar boven. De voormalige kamer van Louis en Bert werd hun keukentje, de ex-ouderlijke slaapkamer werd de nieuwe woonkamer uiteraard voorzien van een kachel en de ex-meisjeskamer werd de ouderlijke slaapkamer. Bert en zijn Betsie betrokken de benedenwoning na hun trouwdag op 13 juni 1951. (Ze werden op dit adres vijf dagen later ingeschreven).

In deze tijd was er voor pasgetrouwde stellen niet aan woonruimte te komen. De bouw stagneerde qua woningbouw, de schaarse bouwmaterialen werden gebruikt voor gebouwen van algemeen economisch nut. Kopen was alleen mogelijk voor burgers in bonus.

In 1951 zei Ad het kloosterleven vaarwel en betrok de zolderverdieping. Op 14 september 1954 verlaten Bert en Betsie de Jacob van Oudenhovenstraat 51 en namen hun intrek in de Ridderstraat 61. Inmiddels ouders van twee dochters. Dochter Annie woonde sinds 11 juni 1949 in dezelfde straat als haar ouders op nummer 3. Dit tot vreugd van de (groot)ouders, die hun nieuwe "rol" als opa en oma prima beviel. Bert en Betsie verhuizen inmiddels met hun twee dochters en één zoon naar de nieuwbouwwijk "Stokhasselt" waar zij decennia samen gelukkig hebben doorgebracht nadat hun kinderen gesetteld waren,

 

 

Rien van der Heijden

Afbeeldingen: 1-4 Opa en Oma van Loon op hun verbouwde bovenverdieping

Media