De drijvende kracht achter Internationale Vrouwendag

  • Datering van de foto: februari 2007
  • Wie staan erop: Staand v.l.n.r.: Sanne Evertz, Sandra Leenhouwers, Lee Chin Kok, Saskia Peeters, Hennie de Bles-Geboers, Sara Filius, Marijke van Daelen, Len Linthorst, Mariëtte Wolbert. Gehurkt v.l.n.r.: Odiel Vennix, Melusina Gunsam-Peijs, Saida Hassoune.

In het kader van Tilburg 2009, het jubileumjaar van de stad, laat het Textielmuseum 200 Tilburgse vrouwen uit diverse interculturele vrouwengroepen deelnemen aan een textielproject (tafellopers en servetten).

In februari 2007 namen de leden van de Stedelijke Stuurgroep Internationale Vrouwendag deel. Elders op deze site staat algemene informatie over de Stuurgroep. Onderstaand en elders op deze site (onder de titel "Vrouwenkracht") persoonlijke informatie over de individuele deelneemsters aan het textielproject.

In Berkel-Enschot woont de in Tilburg geboren Marijke van Daelen (afb. 2). Marijke studeert in Tilburg aan de Universiteit (Vrijetijdswetenschappen). Met textiel heeft zij eigenlijk geen andere relatie dan het kopen van kleding; zij is wel vaak in het Textielmuseum geweest. Het patroon van Marijke's lievelingssjaal kan straks herkend worden in de tafelloper en servetten van het textielproject.

Voormalig Randstedelinge Len Linthorst (afb. 3) woont sinds eind 1970 in Tilburg. Len heeft veel affiniteit met kunst, cultuur en muziek. Zij is onder andere lid van Stedenband Tilburg Matagalpa - SSTN. Len heeft geen enkele relatie met textiel en, bij gebrek aan fantasie, heeft zij de folder meegenomen van de Internationale Vrouwendag 2007 met daarop "de Aardmoeder van de Azteken".

Mariëtte Wolbert (afb. 4), industrieel ontwerper, woont in Purmerend. Mariëtte studeerde aan de Academie Industriële Vormgeving, afdeling dessinontwerpen. Tijdens haar afstuderen wilde zij een stof laten ruwen bij de voormalige firma Mommers in Tilburg; dit was haar eerste kennismaking met de stad. Zij heeft sindsdien een sterke band met de stad. Mariëtte is betrokken bij het project van het Textielmuseum "Tilburg 200 Vrouwen"; zij liet zich voor het textielproject inspireren door een studieboek uit 1924 van haar opa met allemaal weefbindingen.

Geboren en getogen Tilburgse Odiel Vennix (afb. 5), voltooide een opleiding aan de Sociale Academie, ging naar de Modevakschool in Tilburg, naar de Kunstacademie en de Muziekschool. Zij volgde cursussen in het Duvelhok en ook enkele jaren een opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk (België). Op dit moment is Odiel fulltime kunstschilder; daarnaast deed en doet zij veel vrijwilligerswerk op verschillende gebieden. Odiel's vader werkte nagenoeg zijn hele leven in de textielindustrie; zodoende heeft Odiel een relatie met textiel en het Textielmuseum. Odiel, die zelf de tango danst, heeft een zwart/wit logo meegebracht van 2 dansende figuren, die met veel kracht door het leven gaan.

De op Aruba geboren Melusina Gunsam-Peijs (afb. 6) woont nog maar sinds een halfjaar in Tilburg. Melusina is afgestudeerd grafisch ontwerpster/illustratrice en studeert momenteel aan de Academie voor Beeldende Vorming. Omdat Melusina niets heeft met textiel heeft zij geen voorwerp meegenomen, maar symbolen getekend waarmee de mensen op Aruba hun huis versieren.

Saida Hassoune (afb. 7) werd geboren in Marokko, maar woont sinds haar huwelijk in 1987 in Tilburg. Vanaf haar tiende al borduurt Saida en weeft zij tapijten. Saida liet zich inspireren door alfabetische symbolen uit de Amazighcultuur (de Amazighs waren de eerste bewoners van Marokko).

Foto's: Stads Foto & Ontwerp - Jan Stads