Cornelia van Rijswijk van den Dries

  • Geboortedatum: 13-04-1909
  • Sterfdatum: 10-05-1940

De langgevreesde inval van de Duitsers is op 10 mei 1940 begonnen. En meteen op die eerste dag overlijdt ons moeder aan de gevolgen van een bombardement in de Noordstraat. Vooraf waren er al veel berichten dat een inval was te verwachten en dat vitale doelen in de stad zouden worden bestookt. Tot de meest vitale doelen, dat was bekend, behoorden zeker de spoorlijnen die door Tilburg liepen. De Duitse legerleiding kon door één blik op de kaart zien, dat de spoorlijnen door Tilburg nog de enige verbinding vormden om versterkingen uit België en Duitsland naar Brabant aan te voeren. Het "Bels lijntje" de spoorlijn naar Turnhout en Antwerpen bestond toen nog. Daarom waren bommen op het station van Tilburg heel voor de hand liggend. Ons moeder wist dat kennelijk ook en was daar niet gerust op want op de voormiddag van de 10e mei is ze met mij en mijn broer op de fiets naar haar ouders in den Heikant gereden om te overleggen over de mogelijkheid om met ons gezin daar een tijdje te bivakkeren voor het geval dat nodig mocht zijn. Natuurlijk kon dat en vooral een tante heeft het beeld nog steeds vol op haar netvlies van ons moeder die samen met ons terug ging fietsen naar de stad waarbij ze werd uitgezwaaid door de familie. En enkele uren later was ze al dood.
In een beknopt verslag opgemaakt door een gemeenteambtenaar (inv.nr. 260) lezen we "Op 10 mei 1940 ca. 16.30 uur is een bom neergekomen in de Noordstraat en geëxplodeerd. De plaats hiervan is geweest voor het pand nummer 24a en bij de explosie vielen 11 slachtoffers die vrijwel direct gedood werden en 1 zwaar gewonde die na drie dagen is overleden. De materiële schade was zeer groot. Het projectiel was een brisantbom van ca. 50 kg. Doel vermoedelijk station-emplacement."
En op een andere plaats lezen we: "Het is 10 mei 1940, tien over vier in de middag. Geheel onverwachts komen drie Duitse jachtbommenwerpers vanuit het niet tevoorschijn en laten in een duikvlucht boven Tilburg hun uiterst explosieve last vallen. Juist iets te vroeg, waardoor zij hun doelwit, het station, missen. Een der bommen komt vlak voor de woningen van Gust Stalpers en schoenhandel van Rijswijk midden op de weg terecht en slaat met een enorme klap in. Mevrouw van Rijswijk die in haar schoenwinkel de boel wat ordent, weerstaat de luchtdruk niet. Haar benen worden weggeslagen en zij is bij gebrek aan directe hulp gedoemd dood te bloeden. Zij was slechts 31 jaren oud. Haar twee zoontjes zijn kort tevoren naar buiten gegaan en spelen niets vermoedend achter het huis."

Tilburg Wiki: