Cees de Beer

  • Geboortedatum: 11-01-1942
  • Sterfdatum:
De toekomst leek uitgestippeld voor Cees

Zijn jeugd bracht Cees de Beer door op Broekhoven I, om precies te zijn in de Stevenzandsestraat. Op en rond het nabijgelegen Stuivesantplein was van alles te doen. Als één van de hoogtepunten herinnert Cees zich het circus. Na zes jaar de lagere school doorlopen te hebben, moest hij wachten tot zijn veertiende om te "mogen" gaan werken. De tijd werd overbrugd door de stof van de zesde klas te herhalen (de zevende en achtste klas). Het laatste halfjaar bleef Cees thuis omdat hij de leerstof kon dromen. In deze overbruggingsperiode heeft hij vanaf zijn twaalfde na schooltijd "gewerkt" bij de voetballenschoenenfabriek Goliath. In de dependance van deze fabriek in de Nieuwstraat werden de doppen gemaakt voor de schoenen. In zijn vrije tijd verdiende Cees hiermee een centje bij. Zijn hoofdonderwijzer, de heer Lil, ontmoette Cees op drie plaatsen: bij het kerkkoor, waar hij dirigent was, bij Willem II, als trainer en op school, als onderwijzer. Misdienaar is hij niet geweest. Zijn bijdrage aan de missen met Pasen bijvoorbeeld was zijn zangtalent ‘s morgens om 04.00 uur en 06.00 uur.

Na het bereiken van de veertienjarige leeftijd ging hij werken bij Swagemakers- Bogaerts. Zijn toekomst leek voorspelbaar. Zijn opa was schrobbelaar en zijn vader was draadmaker op de bekende "selfactors" (spinmachines). Bij Swagemakers- Bogaerts hadden ze naast een ververij, voorspinnerij, strijkgaren- en kamgarenspinnerij en twernerij een stomerij. Nadat de garens de noodzakelijke processen hadden doorlopen, werden ze opgeslagen in het magazijn. Van hieruit werden ze geleverd aan de weverijen. Cees werd tewerkgesteld op de nieuwe fabriek aan de Heikantse baan. Hier was de nieuwe (met Marshall hulp gebouwde) kamgarenspinnerij gevestigd.

We zitten inmiddels in het jaar 1957 als op een zonnige dag zijn vader hem de raad geeft om noodgedwongen naar zijn werk te gaan lopen. Hijzelf had nooit anders gedaan. We laten Cees aan het woord: "Ik was 15 jaar en mijn fiets was stuk, dus moest ik lopen van Broekhoven I naar de Heikant. Bij de Ringbaan-Oost stopte een grote Amerikaan met een open kap; het was mijnheer Lou. Hij zei, je werkt toch bij ons, stap maar in. Ik was apetrots. We moesten eerst wachten voor de ophaalbrug van het kanaal en iedereen keek naar ons. Bij de fabriek aangekomen zaten op het voorplein verscheidene medewerkers op de banken en staarden ons met grote ogen aan. In plaats van direct in de garage te rijden, reed hij met mij tot voor de prikklok. Toen ik uitstapte en hem bedankte, vielen de monden open en werd ik bestookt met vragen wat dat te betekenen had. Mijn dag kon niet meer stuk."

In de volgende bijdrage laten wij Cees uitgebreid aan het woord. Hij kijkt hierin met genoegen terug op zijn Swagemakers-Bogaerts periode.

Dit verhaal werd opgenomen tijdens een reünie van oud-textielarbeiders in de Openbare Bibliotheek Tilburg. Deze reünie werd georganiseerd door de Tilburger Frans Kense, die in februari 2007 het boek Tilburg Wolstad uitbracht.

Met dank aan: Cees de Beer

Bijlage 1:
Schooljeugd Broekhoven I, 1951-1952, Cees midden in de laatste rij
Bijlage 2:
Ed Swagemakers links en recht Lou.
Bijlage 3 en 4 :
De fabriek aan de Heikantsebaan, de latere Van Vollenhovenstraat

Bijlage 2,3,4 Collectie Beeldonline Regionaal Archief Tilburg"



Media