Gepubliceerd 25-02-2007 12:24 Kenteken N-906 van Adolf van den Bergh

Datering van het voorwerp: 1909

Adolf (F.A.L.) van den Bergh (1879-1956) was een succesvolle wollenstoffenfabrikant in Tilburg. Van de, naar hem genoemde AaBe-fabrieken aan de Hoevenseweg, die hij in 1929 is gestart kunnen we nog steeds de 45 meter hoge schoorsteen bewonderen.

In januari 1906 is Nederland overgegaan van landelijke autokentekens naar provinciale nummers, waarbij aan het nummer een letter voorafging die de provincie aangaf. Met de A voor de provincie Groningen en als laatste de letter P voor de provincie Limburg. In 1951 ging men weer over naar het huidige systeem van landelijke nummers.
De Brabantse kentekennummers waren de N-nummers en het nummer N-906 is in 1909 uitgereikt aan ‘Bergh, F.A.L. van den, Tilburg’. Tot 1922 woonde hij aan de St. Josephstraat 36, waarna hij naar het landgoed ‘De Zonnewende’ in Moergestel is verhuisd.
Het blijkt dat deze curieuze eerste auto van hem bewaard is gebleven!
Het was een Hedag van de ‘Hamburger Elektrische Droschke A.G.’, een electrische koets, beladen met accu’s. Daarmee uitermate geschikt voor een geluidloos vervoer over korte afstand. Een elektromotor op elk van de voorwielen zorgde voor de aandrijving.
In die jaren was het een geslaagd voertuig voor stadsvervoer. In Hamburg in 1910 reden hiervan 59 stuks en in 1913 zelfs 119 exemplaren.

In de spatborden zat een klein kastje, waarbij op elektrisch commando , als een duveltje uit een doosje een handje tevoorschijn kwam.
Een grote bel moest de argeloze medeweggebruikers tijdig attenderen op de nadering van dit geruisloze rijtuig.

Om deze bijna 100 jaar oude N-906, geschonken door AaBe, nu te bewonderen kunnen we volstaan met een bezoek aan de Louwman collectie in Den Haag.

Foto Louwman Collectie, Raamsdonkveer

 

Links:

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: AaBe

  •   Frans Kense
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.