Carnaval en de kruik

  • Datering van de gebeurtenis: 1960-heden

Carnaval en de kruik

De koppeling van het symbool 'kruik' aan het Tilburgs carnaval heeft pas in de jaren vijftig plaatsgevonden. De geuzennaam Kruikezeiker in relatie tot carnaval is zelfs nog van latere datum.
De definitieve aanzet tot een Tilburgs openbaar carnaval werd in november 1960 gegeven met de oprichting van de Tilburgse Jeugdcarnavalsvereniging 't Kruikske. Het logo van 't Kruikske, voor zover bekend het eerste van Tilburg, bestond uit een vaasachtig kruikje met daarop het stadswapen met de drie torentjes.
Werd in 1965, het jaar van de oprichting van popgroep Les Cruches (Frans voor ‘kruiken’), nog het plaatsen van een Kruik als carnavalssymbool van de Kruikezeikers door het gemeentebestuur afgewezen, een jaar later mocht dat wel; de Kruik werd op het Willemsplein geplaatst. Het jaar daarop werd de Kruik door vandalen van zijn voetstuk gegooid. In 1966 verscheen het eerste nummer van 'De Kruikbode', het officiële orgaan van de stichting. Voor het eerste optreden van 'sauwelaers' eind september 1966 liet men een spreekgestoelte in de vorm van een stevige kruik bouwen. Een nieuw Kruikenstandbeeld werd ontworpen. Het gevaarte was liefst vijf meter hoog, met als reden dat het symbool niet meer zo gemakkelijk meegenomen kon worden. Voor Bosschenaren was dat geen beletsel om in 1967 de nu op De Heuvel geplaatste Kruik op Aswoensdag te schaken.

afb. 1: De kruikezeiker op de Heuvel in 1968.
afb. 2: De kruikezeiker op de Heuvel in 1987.
afb. 3: Logo van ´t Kruikske in 1961.

Tilburg Wiki:

Media