Mosterdmenneke en andere bekende Tilburgers

  • Geboortedatum: 25-07-1891
  • Sterfdatum: 04-04-1960

In januari 2007 zitten in het bruin café van Zorgcentrum Padua drie heren bij elkaar: Dhr. Van de Wouw, Dhr. Janssens (met driemaal ‘s’ en ‘van den rijken tak’) en Dhr. Schuurkes. Ze praten over bekende Tilburgers.

Allereerst natuurlijk Joke den Hollander, ofwel ‘Zot Joke’.

En het ‘ouw mosterdmenneke Elen’. ‘Kik, daor staoi zunne kleinzoon te biljarten’. De kleinzoon aan het biljart verblijft ook in Zorgcentrum Padua. Hij blijkt het ‘nuuw mosterdmenneke’ te zijn.

'En dan hadde nog ‘den kneukelboer, ofwel ‘krabben en kneukels’ die kwam langs de deur met een mand op zijn fiets. In die mand zaten de kneukels, die kon je kopen. Die kneukelboer, eigenlijk Guust van Loon, woonde in de Bokhamer'.

Dhr. Janssens herinnert zich als laatste nog ene Suos. 'Die liep ‘meej unne schoepsteel’. Hij had een jas aan vol met speldjes en foto’s aan de binnenkant. Ook van Shirley Temple had hij een aantal foto’s. ‘Als wij dan riepen: ‘Shirley Temple is dood, dan werd ie hartstikke kwaad en begon ie met zijn schoepsteel te gooien’.

Op de foto is het mosterdmanneke Frans Elen te zien. De foto is afkomstig uit collectie Beeldonline van Regionaal Archief Tilburg.