Alle schuifelaars

  • Geboortedatum: 00-00-0000
  • Sterfdatum:

PIET DEN DIEF
Van De Gruyter naar De Gruyter
Iedere Tilburger “van toen” weet nog dat er behalve verschillende van deze winkels in de rest van Tilburg, twee “De Gruyter “winkels in de Heuvelstraat waren. Eentje op de hoek van de Heuvel en eentje op de oude Markt.

En zo lang ik me herinner hebben wij als jonge lieden vele paren schoenen versleten met het op en neer schuifelen tussen deze twee kruidenierszaken van “Piet den Dief”want zo werd die in de volksmond genoemd.

Hangjongeren
Heuvelstraat op en Heuvelstraat af. Op zoek naar vrouwelijk schoon. En eigenlijk daar nooit gevonden. Want ik zag hen wel maar zij mij niet. En dat gold voor de meeste van ons.

Hoewel het begrip “hangjongeren” nog lang niet was uitgevonden konden wij ons toen ook al knap vervelend gedragen. Men bezigde toen het woord “lanterfanteren”.

Maar dat beperkte zich dan tot het gooien van proppen papier of het tegen de ramen plakken van open gevouwen frites zakken. Echt vernielen kwam niet in ons op en het woord grafitti hadden wij nog nooit van gehoord.

Goedbeschouwd waren wij toen natuurlijk nog veel te jong. Ga maar na, net na de oorlog.

S`avonds was het er nog hartstikke donker want de ondernemers waren nog niet toegekomen aan het aanbrengen of opknappen van de etalage of buitenverlichtingen.

Nooit vergeet ik de eerste weken dat deze weer wèl brandden.

Veel namen van zaken zijn in de herinnering gebleven, zoals “De Duif”, “De Zon”, Melis in `t Hert”, “van de Schoot”, “van Nuenen Boes”enz. En uiteraard “Vroom en Dreesmann” en “CenA Brennik Meyer”. Hema zat toen nog op de heuvel.

Verkeringstijd
Veel zal ik er vergeten, maar anderen zullen mijn geheugen wel aan kunnen vullen.

Kortom, tot ver in onze verkerings tijd hebben wij de Heuvelstraat gefrequenteerd.

“Verkeringstijd”. Ik weet niet hoe ze het nu noemen maar in onze tijd betekende het, elkaar leren kennen en zo hard mogelijk sparen van het schamele traktementje dat wij toen kregen.

En dat was hard nodig want in die tijd kon je niet naar de bank lopen en gauw even wat geld lenen.

Regelmatig kom ik nog van die ouwe knarren in de stad tegen en dan vinden we van elkaar dat we het goed gedaan hebben.


Schell


Foto`s 1 en 2 Uit boeken van Tilburg

Foto 3 recent gemaakt

Tilburg Wiki

Media