Jos de Kanter

  • Geboortedatum: 19-02-1815
  • Sterfdatum: 02-01-1916

Jos de Kanter (1815-1916)
Firmant Boekhandel Gebroeders De Kanter

In de eerste helft van de negentiende eeuw waren er in Tilburg slechts enkele boekhandels: A. van der Voort en zonen, de Wed. J. van Gemert, Willem Bergmans en de Gebroeders De Kanter. De boekhandelaren Gebroeders De Kanter op het Goirke zonden volgens een artikel in het tijdschrift De Katholiek, in 1844 een lijst rond ‘ter inteekening op de Christelijke Bibliotheek, uit te geven onder bescherming en toevoorzigt van Z.D.H. Mgr. de Bisschop van Emmaus, ten voordeele der Katholieke Missie van Curaçao’. Op het omslag van deeltje 5 van de Christelijke Bibliotheek staat dat zij ‘met succes debiteeren het fraaije werkje: 'Silva, of het vermogen der deugd', door den schrijver van Lorenzo en van Dom Leo, met titelplaat in steendruk f 0,60’. Als uitgever wordt vermeld: Katholijke boekhandel van Gebroeders de Kanter 1845. In 1847 gaven zij het Tijdschrift voor Opvoeding en Onderwijs in de geest der Katholieke Kerk uit, vermoedelijk het oudste katholieke tijdschrift voor onderwijzers in Nederland. Drie jaar later werd het tijdschrift wegens gebrek aan voldoende financiële middelen, overgenomen door P.F. Braam te Rotterdam. Het is niet met zekerheid bekend of zij naast hun Katholijke Boekhandel ook een drukkerijtje hadden. In het Regionaal Archief Tilburg zijn diverse bidprentjes aanwezig die uitgegeven en vermoedelijk gedrukt zijn door de Gebroeders De Kanter.

Met 'de Gebroeders' worden bedoeld: Josephus Hendrikus de Kanter, op 19 februari 1815 te Tilburg geboren, en Norbertus Nicolaas de Kanter, geboren op 19 april 1813, zonen van Jan de Kanter en Cornelia Dekker. De gebroeders De Kanter waren naast boekhandelaar ook zelfstandige ondernemers. Norbertus had een wolfabriek in de Goirkestraat die hij aan Christiaan Mommers verkocht, toen hij in 1859 een leerlooierij stichtte in de voormalige Lancierskazerne. Hij overleed op 7 juni 1872.

Zijn broer Jospehus was sinds 1838 koster van het Goirke en woonde op de hoek Kasteeldreef-Goirkestraat. Hij was getrouwd met Anna Catharina van den Heuvel (geb. Tilburg 6 januari 1827). In het adresboek van 1865 staat vermeld: De Kanter-van den Heuvel, Fabrikant in wollen manufakturen en boekhandelaar Goirken 352, en elders ook als Boek- en papierhandelaar. Josephus de Kanter bleef ook koster. Hij overleed op bijna 101-jarige leeftijd te Tilburg op 2 januari 1916.

Afb. 1 Jos de Kanter ter gelegenheid van zijn 100e verjaardag.
Afb. 2 Versierd woonhuis van Jos de Kanter in de Goirkestraat op zijn 100e verjaardag in 1915.

Literatuur: Ronald Peeters, De Paap van Gramschap. Vier eeuwen schrijven en drukken in Tilburg (Tilburg, 1992).

Tilburg Wiki:

 

Media