Gepubliceerd 17-10-2006 11:54 Ant Trompen

  • Datering van het verhaal: 2006

Anton van de Wiel maakte een kwartierstaat over zijn moeder, geboren in de Hasselt in 1894; daar bracht ze ook haar jeugd door. Hier onder staan twee anecdotes uit haar leven.

Anecdote 1

Toen ons moeder, Ant Trompen, nog een klein meisje was, werd ze heel erg ziek. Er was toen in Brabant nog veel bijgeloof en ´men´ dacht dat Antje wel eens door iemand ziek gemaakt (behekst) zou kunnen zijn. Men vermoedde zelfs door wie: door het eierenvrouwke uit Helvoirt dat iedere week langs de deur kwam. Opa haalde op de pastorie een ´helligdom´. Dat gewijde voorwerp moest begraven worden onder de stoep vóór de voordeur. Een kwaadwillige kon dan onmogelijk binnen komen. En jawel... bij haar volgende ronde kwam het eierenvrouwke niet binnen. Ze stak haar hoofd over de halfgeopende bovendeur van het wevershuisje en riep: ´Ge hebt vandaag zeker gin eieren nodig?´ waarop Opoe antwoordde: ´Nee, ik hoef van jou gin eieren mir te hebben´. Moeder heeft het verhaal meermalen verteld; er is geen conclusie aan het verhaal verbonden, maar ze is toen echt snel beter geworden. Misschien heeft de ´heks´ via het geruchtencircuit al een en ander gehoord en ging daarom het huis niet meer binnen?

Anecdote 2

Toen Ant een aardig jong meisje was geworden, mocht ze naar Udenhout, waar haar zwager Willem Heessels (in Udenhout Willeke de Kat) haar zou leren fietsen. Het fietsen was toen in opkomst maar veel ouderwetse mensen vonden het maar niks dat ook het vrouwvolk zich op de fiets liet bekijken....Een fiets was toen te huur voor een kwartje per dag en Willeke leerde Ant, de fiets vasthoudend, hoe je moest trappen en sturen. Dat was in het centrum van d'n Unend, tegenover kerk en pastorie. De eerstvolgende zondag preekte de legendarisch-strenge pastoor P.van Eijl in de kerk, dat de kwartjesdames in het vervolg beter deden in Tilburg te blijven................

E-mail: antonvdwiel@home.nl

  •   Anton van de Wiel
  •   0    0    1 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Media